U hrani iz Hrvatske otkrivene opasne bakterije: Evo o kojim namirnicama je riječ

Kontrola na tamošnjem tržištu otkrila bakterije/Ilustracija
Kontrola na tamošnjem tržištu otkrila bakterije/Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U hrani iz Hrvatske otkriveni su visoki udjeli bakterije koja je opasna za ljudsko zdravlje.

Kako su izvijestili iz evropskog sistema za sigurnost hrane, u više uzoraka svježih školjki dagnji iz Hrvatske pronađene su visoke koncentracije bakterije Escherichia coli.

Velik udjel tih bakterija u dagnjama otkrili su slovenski inspektori službenom kontrolom na tamošnjem tržištu. Riječ je o svježim dagnjama u pakiranju od pet kilograma serije A210825 i datuma proizvodnje 21. augusta ove godine.

Proizvođač je obrt NIVIO iz Kaštelira u Istri. Dobavljač za Sloveniju je Kutter doo, Kozina, a dagnje su se prodavale u Ribarnici Vilim Jerman SP, Kopar. Zemlja podrijetla je Hrvatska.

Slovenska uprava za hranu navodi kako je utvrđena prisutnost bakterije Escherichia coli. Potrošačima se savjetuje da ne konzumiraju školjke i da ih vrate na mjesto kupnje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Inače, bakterija Escherichia coli prisutna je u probavnom sistemu čovjeka, ali problem nastaje kad njihove "kolonije" buknu na "krivome" mjestu te postanu uzročnici nimalo bezazlenih infekcija. Najčešće uzrokuje infekciju mokraćnog i probavnog sistema.

No, epidemiolozi upozoravaju kako E. coli može uzrokovati i upalu žuči i pluća, meningitis kod novorođenčadi, ali i teške oblike sepse. Liječi se antibioticima. Najčešći simptomi zaraze su bolovi i grčevi u trbuhu te proljev.