Skandal trese Sloveniju: Paracetamol u kiselim krastavcima
U kiselim krastavcima u Sloveniji uvezenim iz Indije otkriven je paracetamol i to prilikom rutinske kontrole te zimnice.
U pitanju je prvi ovakav slučaj u Evropi. Prisustvo lijeka za spuštanje temperature potvrdila je i dodatna analiza u privatnoj laboratoriju.
Koncentraciji lijeka je, pokazala je analiza uzorka, gotovo 30 miligrama po kilogramu. Nakon ovog bizarnog događaja 15.000 kilograma ukiseljenih krastavaca zadržano je na skladištu, a alarmirana je i Evropska komisija, javlja Danas.hr.
Iz Državnog inspektorata Hrvatske saopćili su da sporni krastavci nisu distribuisani na području Hrvatske. Dosad u Hrvatskoj, prema njihovim riječima, nisu zabilježeni slučajevi prisutnosti paracetamola u hrani.
Maja Rapajić sa Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu pojasnila je proces proizvodnje kiselih krastavaca.
- Kod mariniranog povrća, pa i krastavca, osnovni sastojci su voda, sirće, šećer, so i začini. U tehnološkom postupku krastavci se nalijevaju naljevom i slijedi pasterizacija. U samom proizvodnom procesu nema paracetamola, ali je moguća naknadna kontaminacija, moguće i tokom uzgoja - recimo vodom kojim su se zalijevali, navela je Rapajić.
Nije htjela komentarisati da li moguće da se paracetamol tamo koristio u procesu kiseljenja, ali ne isključuje ljudski faktor.