Parola - snađi se: Australski Hrvati u garažama prave kobasice

Kobasice/Ilustracija/Agencije//
Kobasice/Ilustracija/Agencije

Porodice hrvatskog porijekla u Australiji ovih dana pretvaraju garaže u male mesnice, praveći domaće kobasice, slaninu i čvarke na način kako su stoljećima radili njihovi preci u Hrvatskoj, izvijestile su lokalne novine Hrvatski vjesnik.

U Australiji je trenutno zima, pa se zahvaljujući niskim temperaturama i povoljnoj vlažnosti zraka hrvatska dijaspora bavi jednom od svojih omiljenih tradicija. Za mnoge to nije samo konzerviranje hrane, već i očuvanje nacionalnog identiteta.

- Moji unuci ne govore hrvatski, ali znaju razliku između dobre i loše kobasice, rekla je stanovnica Melbournea kroz smijeh i dodala:

- To je naša veza s domovinom – kroz želudac do srca.

Miris paprike i bijelog luka označava dolazak zime i početak okupljanja Hrvata i njihovih potomaka kojih u Australiji ima oko 250.000. Pripreme počinju sedmicama ranije nabavkom mesa, a među začinima se nalazi i paprika iz Hrvatske.

- Cijela porodica je uključena, rekao je jedan Hrvat iz Australije u čijoj se garaži suši meso, i dodao:

- Od najmlađih do najstarijih - svako ima svoju ulogu.

Na taj način mlađe generacije uče o svojim korijenima. Djeca rođena u Australiji upoznaju ukuse i mirise svoje domovine kroz te zimske rituale.

U današnje vrijeme, kada se kobasice smatraju delikatesom uprkos upozorenjima o visokom sadržaju masti i soli, Hrvati u Australiji nastavljaju ovu tradiciju ne samo zbog ukusa, već i zbog značenja koje ona ima – spoj prošlosti i sadašnjosti, domovine i novog doma, porodice i zajednice, kako kažu.

U Hrvatskom domu Bosna u Sydneyu najavljen je poseban događaj pod nazivom "Zlatna kobasica" za 9. august, kada će se birati najbolja kobasica napravljena po porodičnom receptu, prenosi Hina.