Bundeva nije sirotinjska hrana: Jeste li probali čokoladu sa sjemenkama tikve?
Čokolade sa sjemenkama tikve
Bundeva je izuzetno zdrava namirnica koja je nepravedno izostavljena u našoj ishrani. U mnogim razvijenim zemljama se smatra da su proizvodi od bundeve izuzetno zdravi i koriste je u svim periodima života, te za pripremu kako slanih tako i slatkih jela. Situacija u Bosni i Hercegovini je nešto drugačija i sve donedavno bundeva se smatrala sirotinjskom hranom.
Zlatna medalja
To ipak nije spriječilo porodicu Sjerić iz Ljeljenče kod Bijeljine da se okuša sa proizvodnjom bundeve. Kako je za Oslobođenje kazao Niko Sjerić, oni su 2010. godine krenuli u proizvodnju tikve golice, muskatne i hokaido tikve.
Kako su mnogo puta isticali, iako početak nije bio lak, prvenstveno zbog nedostatka odgovarajuće mehanizacije i značajnih ulaganja, od proizvodnje nisu odustali, a ispostavilo se da je upornost recept za uspjeh.- Sa proizvodnjom tikve naše poljoprivredno gazdinstvo počelo je da se bavi od 2010, a preduzeće Prirodno smo osnovali 2016. godine, kaže Sjerić.
Dodao je da su počeli sa 6,5 hektara čistog usjeva bundeve.
- Sa godinama se mijenjala sjetvena površina, nekad manje, nekad više sadimo. To zavisi od plodoreda i od zakupa zemljišta. Zadnjih godina sarađujemo sa kooperantima i površina se kreće do sedam ha. Bundeva (tikva golica) spada u red alternativnih kultura. Kod nas se slabo proizvodi, a proizvodi od bundeve svakako imaju dodatnu vrijednost, odnosno pored ishrane pomaže u liječenju nekih oboljenja, istakao je Sjerić.
Dodao je da su im u proizvodnji najviše zastupljene tikva golica, a znatno manje muskatna i hokaido tikva.
Njihovo hladno cijeđeno ulje dobitnik je zlatne medalje za kvalitet na Sajma poljoprivrede koji se održava u Novom Sadu.
- U proizvodnji ulja ne koristimo nikakve aditive ili dodatke. Naša najbolja reklama je preporuka potrošača. U odnosu na prethodne godine potrošači su mnogo bolje informisani o učinku ulja na zdravlje. Mi imamo ograničenu proizvodnju, a što zavisi od površina i uslova proizvodnje. Proizvedemo godišnje do 1.500 litara hladno cijeđenog ulja, dodao je Sjerić.
Na naše pitanje da li se danas isplati biti poljoprivrednik kaže da se svakako isplati.
- Kao u svakoj proizvodnji i preradi, morate voditi računa o svim detaljima da biste bili uspješni. Morate biti opredijeljeni za jednu ili dvije kulture i težiti da budete što bolji. Nauka u poljoprivrednoj proizvodnji je danas neizostavan faktor, a saradnja sa institutima, laboratorijama, pa i fakultetima je osnova razvoja, smatra Sjerić.
Kada su u pitanju proizvodi koje Prirodno pravi, kako je istakao Sjerić, oni proizvode hladno cijeđeno ulje tikve golice, brašno od sjemenki bundeve, crnu, bijelu i mliječnu čokoladu sa prženim sjemenkama bundeve.
- Posebno smo ponosni na naše čokolade koje su dobile veliku zlatnu medalju za kvalitet i dizajn na Novosadskom sajmu 2021. godine, kazao je Sjerić.
Prerada
Njihovi proizvodi se mogu naći u kućama širom Bosne i Hercegovine, a često ih kao poklon kupuju naši ljudi iz dijaspore, pa su proizvodi domaćinstva Sjerić završili u brojnim svjetskim državama.
S obzirom na to da su zadovoljni proizvodnjom imaju namjeru da u narednom periodu prošire kapacitete prerade, da pređu na veći nivo organizovanja, ali i da povećaju svoje učešće na tržištu, odnosno da postanu prepoznatljiviji i mnogo više zastupljeni.