Novi šok iz Jablanice: Porcije janjetine se plaća kao suho zlato

Janjetina/ Ilustracija/
Jablanica, nekada nezaobilazna stanica svih putnika željnih dobre janjetine s ražnja, ove godine suočava se s nečim što mnogima kvari apetit – drastičnim poskupljenjem.
Kako piše portal Radiosarajevo, cijena porcije janjetine od 300 grama sada iznosi čak 25 KM. To znači da bi prosječna porodica, koja želi pojesti barem kilogram i po, za ovaj gastronomski užitak morala izdvojiti vrtoglavih 105 KM – i to bez priloga.
Dodatne stavke, poput gaziranog pića (5 KM) i tanjira kupus salate (6 KM), dodatno povećavaju račun. Ono što je nekad bilo pristupačno uživanje na putu između Sarajeva i Mostara, danas je za mnoge postalo nedostižan luksuz.
Iako će istinski gurmani možda i dalje tvrditi da „vrijedi svakog feninga“, realnost je da janjetina iz Jablanice sve više postaje gastronomski simbol vremena kada se nije svaki obrok pažljivo preračunavao.
Kraljica ukusa tako je i dalje tu – hrskava, mirisna i sočna – ali sve rjeđe dostupna običnom čovjeku.