Nana Kaas osvaja EU Gellato sladoledom: Od belgijske ideje do brenda poznatog u regionu
Ljubav prema kozama rodila se u Belgiji
Niko nije sretniji od mališana iz banjalučke regije kada im roditelji i nastavnici organizuju posjetu da uživaju u društvu sa jarićima i kozicama na farmi Nana Kaas, smještenoj u selu Jelićka kod Prijedora. No, za posjete se obavezno morate prvo najaviti.
Holandska rasa
Ovo je samo jedna mala ali značajna korist za zajednicu, gdje mladi ljudi odluče da se vrate na selo i pokrenu poljoprivredno-farmersku proizvodnju. Porodica Lemić upravo je to učinila, fokusirajući se na pravljenje zdrave, domaće hrane. Rad na farmi nije lagan, ali ne pada im teško, jer gaje veliku ljubav prema životinjama i prirodi.
- Ideja o bavljenju kozarstvom rodila se dok smo boravili u Belgiji. Radeći i učeći na jednoj savremenoj farmi, prvi put se upoznajemo sa kozarstvom. Kako smo zavoljeli taj posao sa životinjama, donosimo odluku da otvorimo svoju farmu u našem rodnom selu. Na farmi trenutno boravi oko stotinjak grla, a riječ je o holandskoj mliječnoj rasi koza koje su dosta mirne, ali jako produktivne. Podijeljene su u čiste odjeljke, različite kategorije, u kojima su još postavljene platforme za penjanje koza. Brinemo uvijek da im je prozračno i toplo kada je zima, pričaju nam Lemići.
Porodičnu farmu pokrenuli su Dajana i Dario Lemić, brat i sestra, te su joj dali naziv “Nana Kaas”. Nana je nadimak od Dajane, a Kaas jednostavno na belgijskom jeziku znači sir od koze.
Danas farmom najviše upravlja Dario koji je i direktor, posao je uhodan i na zdravim nogama, te nisu opterećeni nikakvim kreditima.
Njihovi proizvodi od kozijeg mlijeka dobro su poznati u regiji. Trgovine i restorani ponosno ističu suradnju sa domaćim ekološkim prozvođačima poput Nana Kaas, a svaka preporuka otvara im nova vrata. Ipak, klasični koziji sir nije jedini njihov proizvod.
- Mi imamo polutvrde i tvrde sireve kojima treba duži period za sazrijevanje, zatim imamo sir za grilovanje, svježe mliječne namaze, flaširano mlijeko i surutku, te imamo i nove proizvode u vidu voćnih jogurta. Uglavnom, trudimo se da imamo širok asortiman, govori nam direktor Dario Lemić.
Druženje sa kozama smanjuje stres, a svježe kozije mlijeko dobro je za respiratorno zdravlje i podizanje imuniteta. Najveća potražnja za njim kod nas se pojavila u vrijeme Covid pandemije. Također, sa sve većom popularnošću fitnes-kulture raste i potražnja za kozijom surutkom, koja je izuzetno značajna body builderima. Svaki koziji proizvod je nutritivno bogat i lako probavljiv.
Međutim, šlag na torti kada su u pitanju proizvodi Nana Kaas je sladoled, koji se ne može dovoljno zadržati na policama u regiji i EU.
- Već tri godine proizvodimo i plasiramo na tržište naš Gellato (poznati sladoled od kozijeg mlijeka). Najviše ga izvozimo u Hrvatsku, na primorju je on pravi hit. Također ga nudimo unutar naših marketa i restorana, a dio izvozimo i za Srbiju, istakao je Dario.
Farma ima savremeno automatsko izmuzište, iz kojeg se svakodnevno transportira svježe mlijeko u posebne prerađivačke kapacitete, gdje nastaju visoko kvalitetni sirevi i ostali proizvodi.
Doći do kvalitetne tehnologije sirenja kozijeg mlijeka je jako teško, s obzirom na to da svaki proizvođač na Mediteranu recepte ljubomorno čuva kao najveću tajnu.
- Najteže je još raditi zrijenje sira, po nekoliko mjeseci čekate, pa ako ne uspijete, greška vas košta tog izgubljenog vremena. Na kraju se savladaju komplikacije i sve postane praksa. Malo tko pravi ovakve sireve, jer se s njima mnogo gubi na kilaži. Dužim stajanjem biva vam zarobljen novac, ali su ukusom nenadmašivi i mi odlučno radimo i to, ispričao nam je Dario.
U kozijim sirevima postoji velika koncentracija proteina pod imenom kazein, koji je ključan za zgrušavanje i dugotrajno otpuštanje aminokiselina, što daje podršku mišićnoj masi, a tijelu dugotrajni osjećaj sitosti.
Veliki potencijal
Ima i onih koji tvrde da on na neki način proizvodi ovisnost o kozijim sirevima, jer nema nikakvog sličnog proizvoda koji može zadovoljiti potrebu za takvim specifičnim okusom.
Uglavnom, kozarstvo ima svoje skrivene tajne i potencijal koji je kao stvoren za naše prostore. Koze uživaju u ispaši u divljini, potrijebe neprohodno rastinje i stvaraju lijep životni prostor. Također, obavezno se moraju držati podalje od mladih voćki i cvjetnih bašti, zimi se moraju utopliti, jer su na vrijeme osjetljivije od ovaca, a kada u rano proljeće na svijet donesu mlade, ništa ljepše i umiljatije na svijetu ne postoji.