U bureku pekare "Manja" u Vogošći pronađena svinjetina

Pekara Manja Dobrinja, Sarajevo/Facebook
Jedna od pekara "Manja" na području Kantona Sarajevo
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) oglasila se saopćenjem u kojem su obavijestili javnost da je tokom inspekcijske kontrole proizvoda "burek mini zaleđeno" u Poslovnoj jedinici Pekoteka "Manja" Vogošća pronađena svinjetina.

U nadzoru je utvrđen veći broj nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva, povodom čega su u skladu sa Zakonom o veterinarstvu poduzete propisane mjere i izrečene prekršajne sankcije.

- Povodom povećanog interesa javnosti i učestalih medijskih objava, ovim putem želimo obavijestiti javnost da je u toku redovnih inspekcijskih nadzora Federalnog veterinarskog inspektorata na području Kantona Sarajevo krajem prošle godine izvršen nadzor nad poslovanjem privrednog subjekta „Krajina Klas“ d.o.o. Banja Luka, Poslovna jedinica Pekoteta „Manja“ Vogošća. U nadzoru je utvrđen veći broj nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva, povodom čega su u skladu sa Zakonom o veterinarstvu („Službene novine FBiH“, broj 46/00) poduzete propisane mjere i izrečene prekršajne sankcije.

Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog, i proizvod deklarisan kao „burek mini zaleđeno“, brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60%), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, so, pšenični gluten, biber, poboljšivač ukusa (mononatrijum glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača „Krajina Klas“ d.o.o. Banja Luka.

Za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka (mesa), u toku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gdje je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

S obzirom da korištena metoda nije akreditovana, uzorak istog proizvoda također je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditovanu laboratoriju Evropske Unije, koja je potvrdila prisustvo  svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa, saopćeno je iz FUIZP-a.

Podsjećamo, vlasnik pekare "Manja" Saša Trivić ranije je prizivao genocid, pa se poslije izvinjavao.

Nakon ovih Trivićevih izjava, dio javnosti odlučio se na bojkot njegovih proizvoda, a uslijed nezadovoljstva razbijen je izlog pekare u Vogošći, te je stradala i pekara Manja na Dobrinji.