Građani, oprez: Čips iz Bosne i Hercegovine rizičan za konzumaciju

čips ilustracija/
Čips/Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U čipsu sa ukusom goveđeg mesa, porijeklom iz BiH, utvrđen je povišen nivo akrilamida prilikom graničnih kontrola pri uvozu u Hrvatsku, zbog čega postoji rizik od konzumacije ovog proizvoda, objavila je Agencija za bezbjednost hrane BiH.

Riječ je o čipsu od 160 grama brenda "Korn flips" sa bar kodom 3 871044 000496, kojeg je najbolje upotrijebiti do 26. decembra.

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da dobijene vrijednosti ukazuju na zabrinutost u pogledu neoplastičnih efekata, te da se rizik od konzumacije predmetnog proizvoda ne može isključiti.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Agencija za bezbjednost hrane dostavila je sve raspoložive informacije na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH.

Akrilamid je organski spoj male molekulske mase i visoke topivosti u vodi koji nastaje iz tvari asparagin i šećera koji su prirodno prisutni u određenoj hrani pri njenoj pripremi na temperaturama koje su više od 120 stepeni Celzijusovih i uz mali dio vlage.

Taj spoj uglavnom nastaje u pečenoj ili prženoj hrani bogatoj ugljikohidratima koja u sirovom stanju sadržava njegove prekursore, kao što su žitarice, krompir, zrna kave.

Informaciju o prisustvu akrilamida Agencija je zaprimila putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.