Skupo do bola: Krompiruša 20 KM, ćevapi 14 - zašto bi nas logika ometala dok jedemo?!

Čevabdžinice na Baščaršiji poskupljenje čevapa/Damir Deljo
Foto: Damir Deljo/Oslobođenje
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dok cijene goriva na benzinskim pumpama padaju,  na menijima samo rastu. U Sarajevu kilogram pite prelazi 20 KM, a desetka ćevapa je 14 KM. Da li su poskupljenja opravdana ili se domaći džep sve više zanemaruje?!

Na ulicama glavnog grada sreli smo Zejnila Fejzića, koji je upravo izašao iz buregdžinice s računom koji ga je – blago rečeno – iznenadio. 

- Evo upravo sam kupio sirnicu, iznenadio sam se... sirnica, zeljanica, krompiruša 20 KM. Pretjerali su sa cijenama. Mislim ne znam čemu ovo vodi. Skupo je sve, ćevapi su isto preskupi ali je još je veća katastrofa eto što je krompiruša 20 KM pa to je samo tijesto i začini i dva krompira u kg te krompiruše i 20. Mislim stvarno tužno i žalosno i niko ne reaguje na to, rekao je  Zejnil Fejzić, građanin Sarajeva.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako ste gladni, u centru Sarajeva, desetku ćevapa će te platiti  oko 14 KM, a peticu 7 KM. Kilogram pite prelazi 20 KM. U vrijeme kada su cijene goriva u BiH najniže u regionu, mnogi očekuju da će to donijeti olakšanje i na drugim frontovima – prije svega na računu u pekari, ćevabdžinici ili marketu. Na sarajevskim ulicama, drugačija priča.

Dok cijene goriva padaju, cijene ćevapa rastu – dobrodošli u ekonomsku stvarnost po bosanski. Razumije se, ne poskupljuju samo ćevapi. Gorivo je jeftinije, ali su skuplji i burek i kafa i jogurt – jer zašto bi nas logika ometala dok jedemo?!

- Potrošačka korpa je prešla davno tri hiljade KM, prosječna plata je negdje manja od 2000 KM, odnosno 1500, 1600 KM, koliko varira posljednjih mjeseci- međutim to je sasvim sigurno nedovoljno za preživljavanje četveročlane porodice, kazao nam je Admir Arnautović, Klub potrošača srednje Bosne. 

Sarajevo pa i drugi bh. gradovi vrve od turista. Oni bez problema plate šta god da im se servira. Vlasnici lokala zadovoljno trljaju ruke jer dok gosti plaćaju bez pogovora, za njih nema razloga da se cijene prilagode domaćem džepu?! Ne može se zanemariti ni da je došlo do povećanja minimalnih plata - više plate znače i više rashoda. Pitanje je – koliko to zapravo opravdava skok cijena?!

Prilog Dženise Zukančić.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dnevnik O kanala u cijelosti pogledajte u nastavku: