Bogati biznismen iz BiH preuzima jednu od najvećih mesnih industrija u Hrvatskoj
Hrvatska agencija za zaštitu tržišnog takmičenja (AZTN) dala je saglasnost kompaniji Žito iz Osijeka za preuzimanje 51 posto vlasničkog udjela u Mesnoj industriji Ravlić, također sa sjedištem u Osijeku.
Odluka je donesena u četvrtak, a obje kompanije već godinama posluju na više tržišta – od proizvodnje ratarskih kultura i mesa do prerade i trgovine mesnim proizvodima, žitaricama i uljaricama, kako u veleprodaji tako i u maloprodaji.
Osnivač Žito grupe je Marko Pipunić, porijeklom iz Modriče u Bosni i Hercegovini. Pipunić je u BiH živio do početka rata, gdje je započeo svoj poslovni put, a danas ga u Hrvatskoj smatraju jednim od najutjecajnijih preduzetnika.
Pozitivni efekti spajanja
Iz AZTN-a navode da se ovom koncentracijom očekuju pozitivni ekonomski efekti – očuvanje domaće proizvodnje, povećanje kapaciteta i bolji uslovi za potrošače. Spajanje bi, prema procjenama, moglo donijeti i sinergijske koristi, poput povoljnijih nabavki energenata i sirovina te veće efikasnosti poslovanja.
Kompanija Žito je još u junu najavila plan da postane većinski vlasnik Mesne industrije Ravlić, jednog od najvećih proizvođača mesa i mesnih prerađevina u Hrvatskoj, s vlastitim transportom i mrežom od preko 30 mesnica širom zemlje. Proizvodi Ravlića dostupni su i u većini trgovačkih lanaca, dok vrijednost same transakcije nije objavljena.
Povećanje kapaciteta i novi projekti
Svinjogojstvo je jedno od ključnih područja poslovanja Žito grupe, koja upravlja s deset farmi i godišnje uzgaja oko 175.000 tovljenika, što je svrstava na drugo mjesto među proizvođačima svinja u Hrvatskoj.
Član Uprave Mate Božić, zadužen za sektor poljoprivrede, najavio je da Žito ulazi u novi investicijski ciklus kojim planira povećati kapacitete za dodatnih 90.000 grla svinja.
Tokom 2024. godine grupa je proširila poslovanje i na turistički sektor, otvaranjem hotela Materra u Čepinu, u blizini Osijeka.
Žito trenutno upravlja s 17.800 hektara obradivog zemljišta, što je čini jednim od najvećih obrađivača u Hrvatskoj. U saradnji s 3.000 kooperanata, obrađuje dodatnih 60.000 hektara. Kompanija je najveći proizvođač jaja na domaćem tržištu, lider u preradi uljarica i drugi najveći proizvođač svinja u zemlji.
Tradicija brenda Ravlić
Počeci Mesne industrije Ravlić datiraju iz 1960. godine, dok je prva mesnica otvorena 1993. na osječkoj tržnici. Tri godine kasnije izgrađena je klaonica u Petrijevcima, a 2000. godine završena je izgradnja upravne zgrade i modernog pogona za preradu mesa. Nova klaonica otvorena je 2008. godine.
U posljednje tri godine Ravlić je dodatno proširio proizvodne kapacitete – izgrađena je farma tovne junadi s godišnjim kapacitetom od 1.000 grla, kao i novi pogon za preradu mesa površine 3.500 kvadratnih metara. Danas kompanija dostiže kapacitet od 20 tona dnevne proizvodnje mesa i mesnih prerađevina, navodi Biznisinfo.