Praznik skuplji nego ranije

Kraljicu trpeze i kolača - baklavu niko ni ne može zamisliti bez oraha kao glavnog sastojka. Za taj sastojak ukoliko se odlučimo pazariti na jednoj od najskupljih sarajevskih pijaca – onoj na Markalama trebamo izdvojiti 20KM po kilogramu. U poređenju sa tržnim centrima gdje je kilogram duplo jeftiniji. Domaćia Sadika Saraj nam je otkrila koliko će ove godine koštati njena trpeza neizostavljajući baklavu.
- Pa ne znam evo, kila oraha je 20. Gotova juftka, puter.. dodje oko 35- 40, tepsija jedna. Ja vam to uopste ne mogu reći, jer koliko sam danas potrosila, 200-300 maraka, tu negdje oko 500 maraka, ja predpostavljam, da, da, rekla nam je Sadika Saraj.
Dodatak svakom jelu i ubjedljivi kralj cijena – maslac po kilogramu košta 31,70 KM, a treba istaći da je u poređenju sa prošlom godinom jeftiniji za 3KM. Ipak, ako se prisjetimo 2019. godine, možemo vidjeti da je koštao 23,50KM. Iz Udruženja Potrošača Tuzlanskog Kantona nam poručuju da nijedan kupac nije dužan biti lojalaj jednom trgovcu, te da uvijek trebamo birati jeftiniji proizvod, pa makar i za pet feninga.
- Prema našim istraživanjima cijena potrošačke korpe mogla bi biti malo i niža, jer mi smo poznati po tome iako živimo skupo, da dosta hrane bacimo da se neplanski i neumjereno kupuje i kuha, pa se dosta hrane pokvari i pronađe u kontejnjerima, rekla je Gordana Bulić, Udruženje potrošača TK.
Nažalost, trošak odnosno cijena obilježavanja praznika je mnogo veća nego ranije, ipak nadamo se da će građani ga lijepo dočekati i da će ga lijepo provesti i obnoviti porodične veze i imati lijepe praznike.
Podvlačeći računicu i stavljajući sve na papir, riječ je zaista o astrononskim cijenama. Ali je i činjenica da se znatne količine hrane i bace. Ipak, građani i dalje poštuju tradiciju pa se za praznik i ne gleda previše koliko šta košta.
Prilog Ajle Kanlić.