Ove predmete u kuhinji zanemarujemo prilikom čišćenja, a ne bismo trebali

pločice odsjaj kuhinja/
Neki predmeti prolaze nezapaženo tokom čišćenja
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mnoge porodice kuhinju smatraju srcem doma, što znači da je često i najprljavija. Iako postoje neka područja i uređaji koje vjerojatno čistite rutinski, neki uglovi i predmeti u vašoj kuhinji mogu proći nezapaženo.

Održavanje čistoće u kuhinji ključno je za zdravlje svih ukućana, a upravo je nju najlakše uprljati jer se stalno nešto kuha, začas kapne ulje, nešto se pošprica, rasipa, jednostavno je nemoguće paziti da sve u svakom trenutku bude na svom mjestu.

Na neke dijelove kuhinje tako skoro u potpunosti zaboravimo, a trebali bismo im posvetiti više pažnje barem svako toliko. Evo kojih je to sedam predmeta.

Tegle sa začinima

Tegle sa začinima često se koriste prljavim ili masnim rukama tokom kuhanja, što dovodi do nakupljanja ostataka na vanjskoj strani tegli. Važno ih je održavati čistima jer to sprečava širenje klica.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Spužve za čišćenje

Vaša spužva čisti prljavo posuđe, pa to znači da i ona mora biti čista, zar ne? Redovno čišćenje spužvi pomaže u eliminaciji širenja bakterija. Ako koristite spužvu koja je prljava, to će umanjiti učinkovitost i ono što čistite neće biti čisto – čak bi moglo biti još prljavije.

Mikrovalna pećnica

Čak i ako svoju mikrovalnu pećnicu koristite samo nekoliko puta mjesečno, ona može biti jedan od najprljavijih uređaja u vašoj kuhinji. Hrana često prska i prolijeva se unutar mikrovalne pećnice tokom zagrijavanja, ostavljajući ostatke i mrlje od hrane.

Daske za rezanje

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Daske za rezanje služe za sjeckanje i rezanje raznih namirnica, što dovodi do nakupljanja ostataka hrane i njenih sokova. Nakon svake upotrebe temeljito očistite svoje daske za rezanje kako biste spriječili unakrsnu kontaminaciju između sirove i kuhane hrane, posebno između mesa i povrća.

Plastične posudice

Plastične posude često sadrže ostatke hrane ili druge predmete koji se mogu proliti ili iscuriti. Njihove površine mogu upiti mirise i mrlje, a održavanje plastičnih posuda čistima osigurava da hrana pohranjena u njima ostane svježa i sigurna za jelo. Čiste posudice također sprečavaju da mirisi utiču na drugu hranu koja se nalazi oko njih.

Blender

Blenderi se lako mogu zaprljati zbog svog složenog dizajna s oštricama, uklonjivim čašama i malim otvorima. Čestice hrane često se zarobe u uglovima i pukotinama ovog uređaja, što otežava njegovo održavanje. Održavanje blendera čistim sprečava rast bakterija i plijesni, osiguravajući da su izmiksana hrana i pića sigurni za konzumaciju, stoga ga je bitno dobro oprati nakon svake upotrebe.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Česme

Kuhinjske česme jedna su od najvećih dodirnih tačaka u vašoj kuhinji i često se otvaraju i isključuju prljavim ili masnim rukama tokom kuhanja. Štaviše, česme se mogu zaprljati nakupljenim mineralnim naslagama i ostacima sapuna. Čiste česme smanjuju širenje klica i bakterija i osiguravaju da voda koja se koristi u kuhinji ostane čista, prenosi Zadovoljna.hr.