Najviše će vam pomoći jedna alatka: Kako najbolje očistiti roštilj

Prvi korak je očistiti cijeli roštilj od ostataka kuharskih avantura prošlog ljeta. Čak i ako ste obrisali roštilj prije nego što ste ga stavili na zimovanje, važno je započeti svaku novu sezonu roštiljanja temeljitim čišćenjem, a evo i zašto:
Svi znamo za one savršene Instagram slike burgera s crnim uzdužnim crtama koje su zapravo nastale od ugljena, upravo te crne uzdužne crte kao i na burgerima i odrescima također stvaraju naslage ugljika na gotovo svakoj površini vašeg roštilja, uključujući rešetke, navlaku, unutrašnjost ložišta i aromatizirajuće šipke i cijevi plamenika (na plinski roštilji). Ta ležišta ugljika nisu samo ružna; masni i slatki umaci mogu se zalijepiti za njih i lučiti bakterije. I prekomjerno nakupljanje ugljika može uzrokovati da se roštilj zagrijava neravnomjerno, da ne dosegne punu radnu temperaturu i da cijevi s plinskim plamenikom prerano postanu nefunkcionalni.
Da biste olakšali čišćenje roštilja na početku svake nove sezone roštiljanja, slijedite ove jednostavne korake tijekom ljeta: koristite žičanu četku za čišćenje rešetki roštilja nakon svake sesije kuhanja. Ako koristite roštilj često, recimo barem jednom sedmično, temeljito očistite rešetke svaka dva mjeseca. I dva puta u sezoni roštiljanja, trebali biste temeljito očistiti svoj roštilj, što će mu pomoći da duže traje.
Otiđite u lokalnu prodavnicu i tamo ćete pronaći desetak alata za čišćenje roštilja, naprava i naprava, ali ništa ne može pobijediti dugu četku sa žicama, žičanu četkicu, kantu od pet litara i nešto fizičkog napora. Izbjegavajte korištenje otrovnih kemikalija za čišćenje vašeg roštilja jer one mogu unositi neuobičajen ukus hrani. Umjesto toga, sve što vam treba je nešto tople vode, sapuna za suđe za suzbijanje masnoće i mješavinu bijelog sirćeta i sode bikarbone.
Ako vaš roštilj ima vanjske površine od nehrđajućeg čelika, dobro sredstvo za čišćenje od nehrđajućeg čelika daje malo dodatnog sjaja. Također će vam trebati par gumenih rukavica i nekoliko spužvi za čišćenje i jednokratna pamučna krpa. Prilikom čišćenja površina od nehrđajućeg čelika pričekajte hladniji dan; vruće sunce može otežati uklanjanje tragova s površina od nehrđajućeg čelika. Osim toga, ugodnije je raditi u hladnijim vremenima.
Za čišćenje roštilja možete koristiti obično sirće, koje ima oko 5 posto kiselosti, ali za dodatnu snagu čišćenja masnih naslaga pokušajte koristiti sirće koje je formulirano na kiselost od 45 posto.
Čišćenje plinskog roštilja započnite tako što ćete upaliti roštilj, zatvoriti poklopac i pustiti da dođe do pune temperature. Pričekajte najmanje 30 minuta kako bi ekstremna temperatura mogla spržiti zaglavljenu hranu ili mast. Zatim namočite žičanu četkicu u kantu tople vode sa sapunom i očistite sav ugljen iz i s rešetki. Zatim isključite plin, odspojite i uklonite spremnik propana. Ostavite roštilj da se potpuno ohladi.
Za roštilje na drveni ugljen, stare brikete jednostavno bacajte u metalnu posudu. Zatim uklonite prah i ostatke drvenog ugljena pomoću noža.
Nakon što se roštilj ohladi, uklonite sve rešetke i potpuno ih potopite u kadu tople vode i sapuna. Ostavite da se natapaju najmanje 30 minuta. Izvadite bilo što drugo s roštilja koje lako možete skinuti, poput prekidača za upravljanje plamenikom, regala za zagrijavanje i ladica za mast. Cijevi plamenika na većini plinskih roštilja također su uklonjive; potražite jedan vijak na jednom kraju svake cijevi. Uklanjanje dijelova roštilja na ovaj način olakšat će čišćenje.
Nakon što ste uklonili sve rešetke i stavili ih da se natapaju, sada vam je unutrašnjost ložišta roštilja dostupna i pregledna, te spremna za čišćenje.
Najprije pomoću četke uklonite sve veće komade ugljena i ostatke hrane. Kada ste to napravili, pomoću usisavača sakupite sve ostale ostatke. Nakon što je ložište čisto, isperite ga baštenskim crijevom.
Nakon što su rešetke i ploče bile natopljene 30 minuta, izvadite ih i očistite žičanom četkom. Isperite sve površine, pazite da temeljno osušite rešetke od lijevanog željeza kako ne bi došlo do hrđe.
Ispraznite kantu prljave vode, a zatim je napunite čistom vodom i nekoliko kašikica sapuna. Sada pročistite cijelu vanjsku stranu roštilja pomoću velike kuhinjske spužve. Imajte na umu da čelična vuna, metalne spužve i grubi jastučići za čišćenje mogu uzrokovati ogrebotine, pa ih izbjegavajte koristiti na gotovim površinama. Nakon pranja vanjske strane roštilja, koristite ručnike od mikro vlakana kako biste sve adekvatno obrisali i osušili sve površine.
Sredstvo za čišćenje za održavanje nehrđajućeg čelika odlično djeluje kao završni dodir. Raspršite sredstvo za čišćenje, pričekajte nekoliko minuta, a zatim ga obrišite čistom, suhom krpom. Ako nemate sredstvo za čišćenje za održavanje nehrđajućeg čelika, pokušajte upotrijebiti nerazrijeđeno bijelo sirće; Efikasno je i za čišćenje površina od nehrđajućeg čelika.