Najbolji recept za krompirušu: Sočnija i ukusnija od klasične
Ma, gdje će iko sa sirnicom/ Društvene mreže/
Pita krompiruša sa gotovim korama se pravi brzo i lako, a ovaj recept je ubjedljivo najbolji. Uživajte!
Sigurno ste bar jednom do sada pravili pitu krompirušu. Ako želite da probate poboljšanu verziju čuvene pite krompiruše, onda predlažemo da isprobate ovaj recept. Kore se premazuju pavlakom, jajima i mlijekom, pa je sama pita mnogo sočnija. Također, ovu pitu možete da pravite i sa domaćim korama, a odlična je za doručak ili večeru.
Sastojci:
- 750 g krompira
- 1 crni luk
- 1 kašičica slatke začinske paprike
- 1 ravna kašičica bibera
- 1 kašičica sušenog bosiljka
Za premazivanje kora:
- 5-6 punih kašika kisele pavlake
- 3 kašike mlijeka
- 3 kašike ulja
- 2 jajeta
Za premazivanje pite:
- 1 jaje
- 2-3 kašike mlijeka
Recept za pitu krompirušu sa gotovim korama:
Krompir oljuštite i isjecite na kockice, pa ga skuvajte. Dok se krompir za pitu kuha, u tiganju zagrijte malo ulja, pa propržite sitno sjeckani crni luk. Sipajte malo vode, pa dodajte slatku papriku, bosiljak i biber. Lijepo promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte kiselu pavlaku, mlijeko, ulje i jaja i sve to dobro sjedinte.
Krompir procijedite i začinite, pa ispasirajte, a onda dodajte proprženi luk i promiješajte. Prvu koru premažite smjesom sa jajima, pa preko stavite drugu koru, opet premažite smjesom sa jajima, pa stavite treću koru. Treću koru premažite ispasiranim krompirom. Zatim malo savijte ivice i urolajte pitu krompirušu. Pitu redajte u pleh obložen pek papirom. Ponavaljajte proces sve dok imate sastojke. Gotove pite krompiruše premažite jajetom koje ste umutili sa mlijekom. Isjecite na parčiće, pa pecite pitu u zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.