Mala potrošnja struje

kuhalo za vodu energija/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Danas nas je većina, nažalost, primorana gledati kako možemo što više uštedjeti, pa nije loše znati nekoliko trikova. Ovaj put ćemo se posvetiti onim uobičajenim i svakodnevnim stvarima. Kada je zagrijavanje hrane ili toplih napitaka u pitanju, znate li kako ćete potrošiti najmanje energije?

Stručnjaci savjetuju da primijenite ono što se pokazalo najjeftinijim, prenosi Mondo.rs. U jednom eksperimentu zagrijavalo se 350 mililitara vode u kuhalu za vodu, na štednjaku i u mikrovalnoj pećnici. Električnom kuhalu trebalo je 125 sekundi da voda proključa, što je potrošilo 0,04 kWh električne energije. S druge strane, štednjaku je trebalo 318 sekundi, a potrošio je 0,11 kWh, što je gotovo četiri puta više od električnog kuhala. Kuhanje vode u mikrovalnoj trajalo je 191 sekundu i potrošilo je 0,07 kWh.

Prema tome, kuhalo za vodu je najbrže zagrijalo vodu, ali i ostvarilo je najmanju potrošnju. Također, stručnjaci kao glavnu prednost ovog uređaja izdvajaju automatsko gašenje koje sprečava dalja zagrijavanja nakon što je voda proključala. Tako se energija neće trošiti uzalud.

Kada je hrana u pitanju, malo ko zna da način na koji je zagrijavate ustvari ovisi o njenoj količini. Ako želite podgrijati jednu porciju juhe, bolje je da koristite mikrovalnu pećnicu, a ako želite podgrijati veću količinu, onda je isplativije da koristite štednjak. Čak i pravo posuđe može napraviti veliku razliku u štednji električne energije. Visokokvalitetne tave i lonci brže se zagrijavaju i bolje održavaju toplinu. Ovo ne samo da štedi struju već i vrijeme pri kuhanju. Dobro posuđe se prepoznaje po glatkom, tankom dnu, koje je u sredini blago zakrivljeno prema unutra. Ova se izbočina širi toplinom. To znači da postoji optimalan kontakt s pločom za kuhanje i gubi se što manje energije. Ovakvo posuđe dugo može držati toplinu. Kvalitetno posuđe donosi još mnoge ušetede. Kod kuhanja na struju dobar je savjet kuhanje s poklopcem, jer na taj način toplina ostaje u posudi, što dovodi do 20 posto uštede energije. Hrana će se brže skuhati ako posuda bolje prianja na grijaču ploče šporeta, što znači da treba upotrebljavati posude s ravnim i glatkim dnom.