Voda uz kafu koju donosi konobar nije namijenjena za piće, ima drugu svrhu

Kafa nije samo omiljeni napitak, već i važan društveni ritual...
Običaj potiče iz prošlosti kada čaša vode nije bila namenjena za piće, već za ispiranje kašičice. Evo u čemu je caka.
Kafa nije samo omiljeni napitak, već i važan društveni ritual koji povezuje ljude širom svijeta. Od jutarnje šolje kod kuće, do opuštenih razgovora u kafićima – kafa je često povod za druženje, razmjenu misli i izgradnju odnosa.
U mnogim kulturama ispijanje kafe ima poseban simbolički značaj – poput Turske i Etiopije, gdje ceremonija pripreme i posluživanja kafe predstavlja čin gostoprimstva i poštovanja. Savremena kultura kafića dodatno je osnažila ovu ulogu – ona je postala prostor za kreativnost, rad i dublje razgovore, što sve potvrđuje da je kafa odavno prevazišla svoju osnovnu funkciju kao stimulansa i postala centar društvenog povezivanja i zajedništva, prenosi Cosmopolitan.si.
Iako se "opušteno ispijanje kafe" pojavilo još u 16. vijeku među Turcima i Grcima, u zapadnoj Evropi ovaj običaj je postao rasprostranjen tek krajem 19. vijeka. Zanimljivo je da čaša vode koja se poslužuje uz kafu tada nije imala svrhu da se pije. Naime, brojne dame su se tada žalile da imaju problem sa kašičicama – kada bi pomješale kafu, pjena bi im se ljepila za kašičicu, pa nisu imale gdje da je ostave, a da to ne izgleda nepristojno.
Nije im se dopadalo da "prljavu" kašičicu stave na ivicu tacne, jer je to djelovalo neučtivo i nimalo elegantno. Zbog toga su ugostitelji počeli da uz kafu poslužuju i čašu vode – kako bi gosti mogli da isperu kašičicu prije nego što je odlože.
U početku se dakle voda koristila prvenstveno za ispiranje kašičice, ali se značenje ovog gesta promijenilo 1873. godine, kada su u gradovima uvedeni prvi vodovodi sa izvorskom vodom. Tada su vlasnici kafeterija željeli da pokažu da kafu pripremaju isključivo sa čistom, izvorskom vodom.
Danas je čaša vode uz kafu postala uobičajen znak pažnje – osim što pomaže da ostanemo hidrirani (budući da kafa blago dehidrira organizam), ona gostima prenosi poruku brige i posvećenosti detaljima, čineći cijeli doživljaj prijatnijim i udobnijim.