Uz ove trikove uvijek ćete odabrati najslađe mandarine
Srećom, takve se pogreške pri kupnji mogu izbjeći – dovoljno je znati nekoliko jednostavnih trikova.
Mandarine su ukusno voće kojem rijetko ko može odoljeti. No, često nam se dogodi da naletimo na one koje su suhe, kisele i nimalo ne uljepšaju dan. Srećom, takve se pogreške pri kupnji mogu izbjeći – dovoljno je znati nekoliko jednostavnih trikova.
Predugo skladištenje i nezreo plod
Gorkast ili kiseo okus javlja se kada plod nije dovoljno zreo, dok je manjak sočnosti najčešće posljedica predugog skladištenja – tada se plod jednostavno isuši, piše slovenski Metropolitan.
Zrela mandarina ili klementina trebala bi biti čvrsta, ali ne tvrda, s izraženim, svježim citrusnim mirisom. Ako prstom protrljate koru, trebali biste osjetiti malo eteričnih ulja (osim ako plod nije premazan voskom). Miris je obično najbolji pokazatelj okusa – iako ponekad plod lijepo miriše, a zapravo je bezukusan. Ipak, u pravilu vrijedi: što jači miris, to bolji okus.
Kora bi se trebala lagano odvajati od ploda
Još jedan važan znak je sama tekstura kore: treba biti blago vlažna i elastična. Budući da su klementine posebno osjetljive, pazite da ih ne stisnete previše. Ako plod djeluje tvrd i napet, vjerojatno je već isušen.
Boja i težina otkrivaju kvalitetu
Boja također može puno reći. Mandarine sa zelenkastom korom bit će kiselkaste, pa je bolje birati one žućkaste ili narandžaste.Osim boje, važna je i težina ploda – mandarina koja je, s obzirom na veličinu, iznenađujuće teška gotovo sigurno je puna soka. Lakši plodovi obično su vlaknastiji, suši i manje ukusni.
Ukratko: tražite čvrste, ali ne pretvrde mandarine jake arome, s lagano elastičnom korom i većom težinom – i gotovo sigurno ćete izabrati one najslađe.