Uz ovaj trik sudoper će uvijek biti čist

Kuhinjski sudoper je jedno od najzahtjevnijih mjesta kada je u pitanju održavanje higijene. Na njegovoj površini se lako stvaraju mrlje od vode, kamenac i naslage masnoće, dok se u odvodu gomilaju ostaci hrane koji mogu izazvati neprijatne mirise.
Uz primjenu nekoliko jednostavnih i provjerenih trikova, rezultati mogu biti vidljivi već nakon nekoliko minuta. Osim što će sudoper izgledati kao nov, pravilno čišćenje sprečava širenje bakterija i produžava njen vijek trajanja.
Sudoper je jedno od najkorištenijih mjesta u kuhinji, pa nije iznenađenje što se na njoj brzo nakupljaju masnoća, kamenac i mrlje od vode. Kako biste izbjegli naslage, dovoljno je da svaku veče nakon pranja suđa obrišete površinu suvom krpom od mikrofibera.
Ovaj jednostavan korak sprečava pojavu fleka od kapljica i usporava stvaranje kamenca, čuva blistavu i urednu površinu sudopera.
Pored dnevne rutine preporučuje se i detaljno čišćenje bar jednom sedmično. Najefikasniji prirodni način čišćenja je posipanje sode bikarbone po sudoperu, a zatim je potrebno utrljati spužvom.
Nakon toga, preliveno sirće ne samo da uklanja ostatke prljavštine, već i dezinfikuje površinu. Ova kombinacija je prirodan način da se eliminišu bakterije, a istovremeno obezbjeđuje svježinu i sjaj bez upotrebe jakih hemikalija.