Upozorenje stručnjaka: Ovo nikad ne uzimajte sa švedskog stola, to su "mjesta za razmnožavanje" bakterija

švedski stol/
Evo šta je najbolje uzeti umjesto toga
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Švedski stol za doručak u hotelima ili resortima vrlo je popularan, kao i na raznim domjencima i zabavama, a mnogi ljudi ga vole jer svoj tanjur mogu nakrcati do mile volje. No, mikrobiolog Jay Tetro otkrio je koju hranu bi trebali izbjegavati, piše LADbible.

Sa švedskog stola ne bi trebalo uzimati kajganu, palačinke i žitarice te pekmez, kikiriki puter, marmeladu i sirni namaz koji su najvjerojatnije zaraženi mikrobima.

"Ako su samo otvoreni i ima žlica i sličnih stvari, onda postoji vrlo velika vjerojatnost da će ljudi tu zabiti prste", kazao je Jay.

Također je rekao da bi rok trajanja nekih namirnica trebao biti razlog za zabrinutost i da bismo trebali biti "posebno oprezni" sa stvarima kao što su majoneza, kriške limuna i preljev za salatu jer je poznato da su "mjesta za razmnožavanje" bakterija.

Evo koju hranu treba izbjegavati na švedskom stolu!

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prženi krompir

Prženi krompir može biti nedovoljno začinjen i mastan te se može brzo pokvariti.

Voćna salata

Svježe voće može biti kontaminirano bakterijama poput salmonele, E. coli ili hepatitisa A. Osim toga, voćna salata može sadržavati slatke sirupe i sokove.

Sa švedskog stola ne bi trebalo uzimati kajganu, palačinke i žitarice te pekmez, maslac od kikirikija itd.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Žitarice

Žitarice, također, mogu biti pune šećera i rafiniranih ugljikohidrata, što znači da ćete kasnije biti gladni i tromi.

Sirove kamenice

Kamenice su posebno izložene velikom riziku od bakterija, poput norovirusa, a konzumiranje zaražene kamenice moglo bi imati potencijalno kobne posljedice.

Kajgana

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kod kajgane za švedski stol većinom se koristi prah ili otopina umjesto jaja kako bi se to jelo brže i jeftinije pripremilo.

Palačinke

Poput prženih krumpirića, palačinke su optimalne kvalitete kada su svježe, u suprotnom ih treba izbjegavati.

Umjesto ovih nabrojenih jela, sa švedskog stola najbolje je uzeti svježe voće, dimljeni losos, sir i nareske.