Stručnjaci tvrde: Jabuke ne sadrže puno vitamina C, željeza ni kalcija

crvena jabuka/

crvena jabuka/

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jabuke su među najomiljenijim voćem na svijetu. Svake se godine proizvede gotovo 100 miliona tona jabuka diljem svijeta. Dolaze u raznim bojama i okusima, pa i teksturama, a već ih se dugo povezuje sa zdravim načinom života.

Poznata izreka “jedna jabuka na dan tjera doktora van” potječe iz malo duže velške poslovice iz 1866. godine: “Pojedi jabuku prije spavanja i doktoru ćeš uskratiti zaradu za hljeb.”

No, koliko su ove tvrdnje zapravo istinite? I jesu li jabuke zaista zdravije od ostalog voća? Za početak, pogledajmo koje hranjive tvari sadrže jabuke. Prije svega, bogate su fitokemikalijama, uključujući flavanole – spojeve koji se povezuju s brojnim zdravstvenim koristima, poput održavanja zdrave tjelesne težine i smanjenja rizika od srčanih bolesti, prenosi BBC.

Oglas

Zašto su jabuke tako zdrave

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jabuke sadrže razne polifenole (organske spojeve), uključujući antocijane, koji im daju crvenu boju kore, a povezani su s boljim zdravljem srca. Drugi važan polifenol u jabukama je floridzin, koji pomaže u regulaciji nivoa glukoze u krvi. Jabuke su i bogat izvor vlakana, ponajviše pektina, koji smanjuje razinu lošeg kolesterola (LDL) u krvi. Pektin također usporava apsorpciju šećera i masti iz hrane, čime pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Ove tvari doista djeluju korisno za zdravlje. Pregled pet studija iz 2017. godine pokazao je da konzumacija jabuka može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 18%. Pregled iz 2022. godine, koji je analizirao 18 studija, otkrio je da redovna konzumacija jabuka ili proizvoda od jabuke, poput soka, može smanjiti kolesterol – pod uvjetom da se navika održi duže od sedam dana.

Uravnotežena prehrana općenito može smanjiti rizik od raka za čak 40%, prvenstveno zahvaljujući bioaktivnim spojevima i fitokemikalijama, koji su u jabukama posebno prisutni. Neka istraživanja povezuju redovnu konzumaciju jabuka s manjim rizikom od razvoja određenih vrsta raka.

Jesu li zaista “bolje” od drugog voća?

Iako je jasno da jabuke sadrže mnoštvo korisnih tvari i da ih vrijedi redovito jesti, postavlja se pitanje – jesu li one zaista učinkovitije od ostalih biljnih namirnica u očuvanju zdravlja? „Jabuke ne sadrže mnogo vitamina C, nemaju željeza ni kalcija, ali imaju cijeli niz drugih sastojaka koji pozitivno djeluju na zdravlje i tijelo“, kaže Janet Colson, profesorica nutricionizma i nauke o hrani sa Sveučilišta Middle Tennessee u SAD-u.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Neki naučnici ističu da jabuke imaju „drugi najveći nivo antioksidativne moći među svim vrstama voća“. Flavia Guzzo, vanredna profesorica biljne biologije na Sveučilištu u Veroni, objašnjava kako jabuke sadrže spojeve koji su zajednički mnogim vrstama voća i povrća – uključujući one korisne polifenole.

Polifenoli su snažni antioksidansi. Oni pomažu u održavanju ravnoteže između antioksidansa i slobodnih radikala – visoko reaktivnih molekula kisika koje mogu oštetiti stanice. Kontroliranjem slobodnih radikala smanjujemo rizik od kroničnih bolesti, uključujući rak i bolesti srca, koje nastaju kao posljedica dugotrajnih upala.