Šta ujutru jedu najdugovječniji ljudi svijeta? Svi imaju jednu zajedničku stvar

 najdugovečniji ljudi/

najdu

ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U zajednicama širom svijeta, poznatim kao plave zone, stanovnici imaju očekivani životni vijek znatno iznad prosjeka

Ako se pitate u čemu je tajna dugog života, trebalo bi da bolje pogledate šta najdugovječniji ljudi na planeti stavljaju u svoje tanjire. U zajednicama širom svijeta, poznatim kao plave zone, stanovnici imaju očekivani životni vijek znatno iznad prosjeka, a doručak igra ključnu ulogu u njihovoj svakodnevnoj rutini.

Plave zone su geografske regije u kojima ljudi žive znatno duže od globalnog prosjeka. Tu spadaju Loma Linda (Kalifornija, SAD), Okinava (Japan), Sardinija (Italija), Nikoja (Kostarika) i Ikarija (Grčka). Ove zajednice ne samo da imaju veliki broj stogodišnjaka, već i njihovi stanohayat.vnici uživaju u vrhunskom kvalitetu života u starosti, izbegavajući hronične bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i rak, 

Zajednički element za sve ove regione je ishrana zasnovana prvenstveno na cijeloj, neprerađenoj hrani bogatoj hranljivim materijama.

U Loma Lindi mnogi stariji ljudi jedu sporo kuhanu ovsenu kašu cijelog života, zajedno sa orašastim plodovima, sjemenkama i suhim voćem, kao što su hurme ili suho grožđe. Ovas je bogat rastvorljivim vlaknima, posebno beta-glukanom, koji pomaže u smanjenju holesterola i poboljšanju zdravlja srca. Stanovnici Okinave takođe preferiraju ovas ili smeđu rižu u pratnji fermentisanog povrća, koje podržava zdravlje probave

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U Kostariki, papaja, banane i narandže su dio prvog obroka u danu. One obezbjeđuju izdašnu zalihu antioksidanata i vitamina C. U Grčkoj, stanovnici ostrva Ikarija često konzumiraju svježe ili sušene smokve, bogate vlaknima i fenolnim jedinjenjima koja se bore protiv upale.

Najdugovječniji ljudi na Sardiniji često uključuju bademe i orahe u doručak. U Loma Lindi, bademi se često miješaju u zob. Zdrave masti u orasima smanjuju upale i štite kardiovaskularni sistem.

Na sreću, ovas nije samo dio ishrane stanovnika plavih zona, već se sve više konzumira širom svijeta, posebno među mladima. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da mladi ljudi između 18 i 24 godine konzumiraju najviše porcija ovsene kaše od svih starosnih grupa, pri čemu 39 odsto njih ima ovu naviku.