Šta jedete za doručak? Imamo listu hrane koju bi trebalo izbjegavati

jaja ilustracija/

jaja ilustracija/

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nova godina je počela, a u ovim prvim danima mnogi razmišljaju o malo laganijoj prehrani. Dan je najbolje započeti doručkom. Iako neke namirnice mnogi vole, one i nisu baš najzdravije. U nastavku pročitajte koje je namirnice najbolje izbjeći i koje nikako nisu dobre za početak dana.

1. Prerađeni šećeri i rafinirani ugljeni hidrati

Primjeri su krofne, kroasani, zaslađene žitarice, palačinke s preljevima. Ovakva hrana uzrokuje nagli skok i pad šećera u krvi, što može dovesti do umora i prejedanja kasnije.

2. Masna i pržena hrana

Na primjer, slanina ili kobasice – teške su za probavu i mogu izazvati osjećaj tromosti.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

3. Kofein na prazan želudac

Jaka kafa bez hrane može iritirati želudac i uzrokovati nagle promjene energije.

4. Pakovani proizvodi s puno aditiva

Proizvodi poput energetskih pločica, voćnih jogurta ili žitarica koje mnogi vole – često sadrže skriveni šećer i malo hranjivih tvari. Pakovani voćni sokovi i smoothieji često se rade s koncentrovanim voćnim sokovima ili dodanim šećerom. Slično je i s instant zobenim kašama u verzijama s okusima (jabuka-cimet, čokolada), koje često imaju dodatne šećere.