Spriječite plijesan na jagodama: Stručni savjeti za savršenu svježinu

Zaštitite jagode od plijesni uz ove jednostavne trikove/Freepik

Zaštitite jagode od plijesni uz ove jednostavne trikove/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jagode su mnogima omiljeni plodovi proljeća. Iako su sočne i slatke, vrlo su osjetljive i brzo počinju truhnuti. Zbog svoje visoke vlažnosti i tanke kože, potrebno je obratiti posebnu pažnju na njihov rok trajanja.

Ako nisu pravilno pohranjene, mogu se pokvariti već u nekoliko dana, pa je važno brzo ih konzumirati ili ih pravilno očuvati.

Jagode se obično ne drže u frižiderima dok su u supermarketima ili na tržnicama. I dok će čuvanje u frižideru vjerovatno pomoći da duže traju, to nije idealno mjesto za njih jer hladnoća utječe na teksturu i okus voća. No, držeći ih na otvorenom na kuhinjskoj površini ili u zdjelici s voćem izlažete ih uvjetima koji mogu ubrzati njihovo propadanje, piše Daily Express.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

"Idealna metoda pohrane kombinira kontrolisanu vlagu i cirkulaciju zraka. Započnite sa staklenkom ili plastičnom posudom s poklopcem. Na dno stavite papirnate ubruse da bi upili višak vlage. Rasporedite neoprane jagode u jednom sloju ako je moguće. Ako vam treba više slojeva, stavite papirnate peškiru između njih da biste spriječili prebacivanje i prijenos vlage", savjetovao je časopis Farmingdale Observer. 

Ostavite poklopac posude malo otvorenim ili napravite male rupice u njemu da biste omogućili cirkulaciju zraka, dok istovremeno održavate kontrolu nad vlagom. "Spremite posudu na hladno i tamno mjesto poput dobro prozračenog ormarića ili podruma. Idealni raspon temperature trebao biti biti između 2-4 ° C. Ako morate koristiti frižider, držite jagode prema prednjoj strani gdje su temperature malo toplije i konzumirajte ih u roku od 1-2 dana", napisao je časopis.

Međutim, neki se ne slažu s tom metodom skladištenja. U članku na Real Simpleu, autori su objasnili da čuvanje jagoda u frižideru najduže čuva njihovu svježinu. Također su preporučili korištenje hermetički zatvorene staklene posude koju treba dobro zatvoriti. Drugi prijedlozi uključivali su stavljanje komada čistog, suhog papirnatog peškira u posudu prije nego što se jagode zatvore, pa čak i namakanje jagoda u otopini octa, koja se sastoji od jednog dijela bijelog octa i tri dijela vode, na nekoliko minuta nakon čega ih treba ocijediti, posušiti i staviti u posudu. Poklopac bi na posudu trebao biti labavo postavljen.

Pišući za The Kitchn, Jesse Szewczyk rekao je da su neke metode loše, poput uklanjanja peteljki s jagoda i pohranjivanja u frižideru s dijelom na kojem su bile rezane prema dolje, kao i pranje jagoda prije nego što su pohranjene. Jesse je rekao da je pohranjivanje jagoda neopranih na papirnatim ubrusima u zatvorenoj posudi u frižideru mnogo bolje, kao i jednostavno čuvanje u njihovoj originalnoj ambalaži u hladnjaku. No, dodao je da je najbolja metoda natapanje u otopini octom sušenje i spremanje u hladnjak u posudu s papirnatim peškirom, piše Večernji.