Ružmarin će nastaviti rasti i nakon branja ako prilikom rezanja napravite jednu stvar

Ružmarin će uspijevati uz odgovarajuću njegu i trajat će tjednima ako znate kako ga pravilno čuvati.
Ružmarin je uobičajena biljka za uzgoj u vrtu, ali ako želite da buja, treba mu odgovarajuća njega. Ovaj aromatični začin ukusan je uz pečenu janjetinu, krumpir, focacciu i tjesteninu, a uz ovaj jedan trik prilikom branja možete potaknuti bujan, razgranat rast.
Ako želite da vaš ružmarin uspijeva tijekom cijele godine, najbolji način za branje je da odjednom uzimate samo trećinu biljke. Kad povremeno režite malo za večeru, fokusirajte se na rezanje nježnih novih izdanaka ili mladica koje izrastaju iz drvenastih stabljika kako biste potaknuli grmolikiji rast.
Kad je najbolje ubrati ružmarin?
Kad planirate veće branje kako biste potaknuli rast, najbolje je to učiniti u proljeće, kad biljka najintenzivnije raste.
Najbolje doba dana za branje je ujutro, nakon što rosa ispari, jer su tada eterična ulja u biljci najkoncentriranija, piše britanski Express.
Koristite čiste škare ili vrtne škare kako biste odrezali stabljike neposredno ispod lisnog čvora. Ako vam treba samo mala količina, režite 5 do 8 centimetara ispod vrha stabljike. Ako berete veću količinu, možete rezati mekane drvenaste stabljike dužine do 20 centimetara.
Odrezani ružmarin dobro se čuva u hladnjaku ili zamrzivaču, a može se i sušiti.
Kako najbolje osušiti ružmarin?
Za sušenje na zraku, najprije ga temeljito operite i osušite, a zatim objesite naopako u toplom, suhom i prozračnom prostoru oko dva tjedna.