Put do savršenih plodova: Kako da uzgojite vrhunske krastavce iz vlastite bašte?

Savjeti za sočne, ne gorke plodove/Unsplash

Savjeti za sočne, ne gorke plodove/Unsplash

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za uzgoj kvalitetnih krastavaca koji nisu gorki, ključno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila i koristiti domaću, provjerenu prihranu.

Krastavci vole toplotu i sunce, pa ih sadite na zaklonjenim mjestima, zaštićenim od vjetra. Najbolje uspijevaju na uzdignutim gredicama s kompostom, koje se brže zagrijavaju. Dobri susjedi u vrtu su im grašak, salata i celer, dok treba izbjegavati blizinu paradajza i kupusa.

Sjetva i njega

Idealno vrijeme za sjetvu u plastenicima je kraj aprila. Birajte sorte otporne na plijesan. Sjeme sijte u posude s drenažom i držite na toplom i svijetlom mjestu. Sadnja na otvorenom moguća je tek kada dnevna temperatura pređe 15°C, piše Radiosarajevo.

Zalijevanje i obrezivanje

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zalijevajte krastavce redovno – dok niču, svaki drugi dan, a kasnije svaka tri dana. Bočne izdanke obrežite iza trećeg lista, ali glavni izdanak ostavite netaknut.

Berba

Krastavce berite dok su još mladi, s glatkom kožom i intenzivnom zelenom bojom. Ranim branjem potičete nastavak cvjetanja i povećavate prinos. Žute mrlje znače da su prezreli.

Domaća prihrana

Za jače biljke i bolju otpornost, svakih 10 dana koristite mješavinu 1 l mlijeka, 20 g sapuna i 30 kapi joda razblaženih u vodi. Protiv žutih vrhova djeluje i otopina od starog hljeba i joda.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako imate pristup sirutki, dodajte je (2 l) s 150 g šećera u kantu vode – ova mješavina garantuje bogatiju berbu.