"Prestala sam naručivati i jesti u restoranima na mjesec dana — evo što se dogodilo"

hamburger ilustracija/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

"Moj društveni život vrti se oko restorana, ali koliko bih mogla uštedjeti? I bih li to mogla održati?", kaže Izzie Cox pišući za BBC.

"Sada je veljača, ali kao eksperiment i pokušaj da živim malo štedljivije, odlučila sam u potpunosti izbjeći restorane i dostave tijekom cijelog siječnja. Željela sam vidjeti koliko točno trošim i isplati li se dugoročno promijeniti navike. Hoće li mi nedostajati? Kako će to utjecati na moj društveni život?", piše BBC.

"Obožavam se družiti s prijateljicama isprobavajući nove restorane i obavezno to planiram barem nekoliko puta mjesečno, dok su pića nakon posla uobičajena jednom tjedno. Iako nisam ljubiteljica toplih napitaka i ne trošim u kafićima, ponekad volim naručiti pizzu nedjeljom navečer."

"Odlučila sam detaljno provjeriti svoje mjesečne izdatke na hranu i piće i bila sam šokirana koliko zapravo trošim", dodaje Cox.

"U prosincu sam potrošila 219,87 funti (253 eura) u restoranima, barovima i dostavama, što je dodatno na 209,43 (241 euro) funte potrošene na redovne tjedne kupnje hrane. Iznenadilo me da sam potrošila manje na osnovnu kupnju namirnica i bila sam znatiželjna koliko bih mogla uštedjeti…"

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prvi tjedan

"Prvi tjedan ispao je lak jer sam dobila gripu i bez apetita živjela uglavnom na konzerviranim juhama, špagetima iz konzerve i sladoledu za smirenje upaljenog grla. Međutim, nakon nekoliko dana kada se glad počela vraćati, dosta mi je bilo konzervirane hrane i silno sam žudjela za hranjivom juhom s rezancima poput phoa ili ramena. I dalje potpuno iscrpljena, nisam imala snage sama pripremiti takvo jelo, pa bih inače posegnula za dostavom putem aplikacije na telefonu. Budući da to sada nije dolazilo u obzir, morala sam se zadovoljiti instant ramenom, koji ipak nije zadovoljio moju želju."

 

 

Pileći pho iz slow cookera

 

 

"Ovaj pho je izrazito utješan kad trebate oporavak."

 

 

Drugi tjedan

"Drugog vikenda u siječnju osjećala sam se mnogo bolje i otišla sam u kino s prijateljicama. Film je završio u nezgodno vrijeme – oko 20:30 – pa su sve bile gladne i predložile večeru u restoranu. Iako me to jako privlačilo, ispričala sam se uz obrazloženje da imam hranu kod kuće i otišla sam. Bilo mi je pomalo žao, ali osjećala sam se zadovoljno kad sam kod kuće pripremala zdravu večeru bez dodatnog trošenja novca.

 

 

Kroz tjedan nije bilo preteško, lako sam se naviknula na pripremu planiranih jela kod kuće. Zapravo mi je bilo ugodnije otići kući i opustiti se nego izlaziti u tamne, hladne siječanjske večeri. Primijetila sam i da bez stalnih dogovora imam više vremena za vježbanje ili gledanje filmova koje sam dugo planirala pogledati."

 

 

Treći i četvrti tjedan

"Tijekom radnih dana i dalje sam pripremala recepte slične jelima koja bih inače naručila vani, osobito razne rezance poput hladnih kimchi rezanaca, harissa rezanaca s tahinijem i brze curryje poput curryja od slanutka i zelenog graška sa začinjenim uljem, idealne za radni tjedan", kaže Cox.

Man Refusing To Eat Burger

Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

"Moj društveni život vrti se oko restorana, ali koliko bih mogla uštedjeti? I bih li to mogla održati?", kaže Izzie Cox pišući za BBC.

 

 

 

 

Oglas

 

 

"Sada je veljača, ali kao eksperiment i pokušaj da živim malo štedljivije, odlučila sam u potpunosti izbjeći restorane i dostave tijekom cijelog siječnja. Željela sam vidjeti koliko točno trošim i isplati li se dugoročno promijeniti navike. Hoće li mi nedostajati? Kako će to utjecati na moj društveni život?", piše BBC.

 

 

"Obožavam se družiti s prijateljicama isprobavajući nove restorane i obavezno to planiram barem nekoliko puta mjesečno, dok su pića nakon posla uobičajena jednom tjedno. Iako nisam ljubiteljica toplih napitaka i ne trošim u kafićima, ponekad volim naručiti pizzu nedjeljom navečer."

 

 

"Odlučila sam detaljno provjeriti svoje mjesečne izdatke na hranu i piće i bila sam šokirana koliko zapravo trošim", dodaje Cox.

 

 

"U prosincu sam potrošila 219,87 funti (253 eura) u restoranima, barovima i dostavama, što je dodatno na 209,43 (241 euro) funte potrošene na redovne tjedne kupnje hrane. Iznenadilo me da sam potrošila manje na osnovnu kupnju namirnica i bila sam znatiželjna koliko bih mogla uštedjeti…"

 

 

Prvi tjedan

"Prvi tjedan ispao je lak jer sam dobila gripu i bez apetita živjela uglavnom na konzerviranim juhama, špagetima iz konzerve i sladoledu za smirenje upaljenog grla. Međutim, nakon nekoliko dana kada se glad počela vraćati, dosta mi je bilo konzervirane hrane i silno sam žudjela za hranjivom juhom s rezancima poput phoa ili ramena. I dalje potpuno iscrpljena, nisam imala snage sama pripremiti takvo jelo, pa bih inače posegnula za dostavom putem aplikacije na telefonu. Budući da to sada nije dolazilo u obzir, morala sam se zadovoljiti instant ramenom, koji ipak nije zadovoljio moju želju."

 

 

thumbnail

Omlet kao pizza: "Grešni" doručak koji zapravo to uopće nije

Cooking

|

6. velj.

Pileći pho iz slow cookera

 

 

"Ovaj pho je izrazito utješan kad trebate oporavak."

 

 

Drugi tjedan

"Drugog vikenda u siječnju osjećala sam se mnogo bolje i otišla sam u kino s prijateljicama. Film je završio u nezgodno vrijeme – oko 20:30 – pa su sve bile gladne i predložile večeru u restoranu. Iako me to jako privlačilo, ispričala sam se uz obrazloženje da imam hranu kod kuće i otišla sam. Bilo mi je pomalo žao, ali osjećala sam se zadovoljno kad sam kod kuće pripremala zdravu večeru bez dodatnog trošenja novca.

 

 

Kroz tjedan nije bilo preteško, lako sam se naviknula na pripremu planiranih jela kod kuće. Zapravo mi je bilo ugodnije otići kući i opustiti se nego izlaziti u tamne, hladne siječanjske večeri. Primijetila sam i da bez stalnih dogovora imam više vremena za vježbanje ili gledanje filmova koje sam dugo planirala pogledati."

 

 

Treći i četvrti tjedan

"Tijekom radnih dana i dalje sam pripremala recepte slične jelima koja bih inače naručila vani, osobito razne rezance poput hladnih kimchi rezanaca, harissa rezanaca s tahinijem i brze curryje poput curryja od slanutka i zelenog graška sa začinjenim uljem, idealne za radni tjedan", kaže Cox.

 

 

thumbnail

Najbolje tijesto za pizzu, kako ga Talijani rade, a njihova je tajna u jednom sastojku

Cooking

|

2. kol.

thumbnail

U tijesto za uštipke uvijek dodajte ovaj sastojak: Neće upiti ni kap ulja, a bit će prhki kao nikad prije

Lifestyle

|

3. kol.

"Međutim, pokleknula sam zadnje subote u siječnju. Bila je prijateljičin rođendan i željela je proslaviti večerom u restoranu. Razmišljala sam reći ne, ali osjećala bih se previše krivom znajući koliko su rođendani u siječnju općenito komplicirani za organizaciju. Išle smo u restoran s tjesteninom, odabrala sam najjeftinije jelo (ukusan bucatini cacio e pepe) i pila samo vodu iz slavine, tako da sam ukupno potrošila samo 12 funti (13,81 euro) (uključujući napojnicu), što nije bilo loše!"

 

 

"Dakle, ukupni trošak restorana u siječnju bio je 12 funti, a za hranu kod kuće potrošila sam 206,56 funti (237.73 eura). Time sam ostvarila uštedu od čak 210,74 funte (242,54 eura)! Vjerujem da bi trošak osnovne hrane bio nešto veći da nisam bila bolesna prvi tjedan, no ipak bi ušteda i dalje bila značajna."

 

 

"Puno sam naučila tijekom tog mjeseca, a najveći utjecaj osjetila sam upravo na društveni život. Potreba za stalnim domaćinstvom, pripremom hrane i čišćenjem nakon druženja bila je zahtjevna i definitivno sam se rjeđe viđala s ljudima nego inače. Uz to, premda mi je bilo zabavno eksperimentirati s receptima izvan moje zone komfora, konačni rezultat ipak nije bio na razini jela koja pripremaju stručnjakinje s dugogodišnjim iskustvom u tim kuhinjama", zaključila je Cox.