Plastične posude za dostavu hrane mogu ostaviti ozbiljne posljedice po zdravlje

U eri brzog života i digitalnih aplikacija za dostavu, naručivanje hrane nikada nije bilo lakše.
Sve više ljudi se oslanja na ovu pogodnost ručak ili večera stižu za svega tridesetak minuta poslije nekoliko klikova, često još vreli, upakovani u plastične posude., prenosi Srpskainfo.
Bilo da je u pitanju supa, tjestenina, domaća kuvana ili azijska hrana, vrući obroci se sve češće prenose u ambalaži koja nije predviđena za visoke temperature.
Nova naučna istraživanja upozoravaju da ovakva praksa može da ostavi ozbiljne posljedice po zdravlje – hemikalije iz plastike se oslobađaju u hranu, mijenjaju crijevnu floru i povećavaju rizik od srčanih oboljenja.
Korišćenje plastičnih posuda za dostavu hrane može značajno da poveća rizik od zastoja srca, upozorava nova kineska studija, a prenosi Gardijan.
Istraživači su otkrili da hemikalije koje se oslobađaju iz plastike mijenjaju mikrobiom crijeva, izazivajući upale koje mogu da oštete srčani mišić.
Ovi rezultati dodatno potvrđuju rastuće dokaze o štetnosti plastike po ljudsko zdravlje, posebno kada su posude izložene visokim temperaturama.
Ipak, uprkos sve češćim upozorenjima naučnika, plastična ambalaža ostaje dominantna u industriji brze hrane, što znači da milioni ljudi svakodnevno dolaze u kontakt sa potencijalno opasnim materijama.
Šta se krije u plastici?
Plastika može sadržati oko 20.000 različitih hemikalija, uključujući bisfenol A (BPA), ftalate i per i polifluoroalkilne supstance (PFAS), koje su povezane sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući rak i oštećenje reproduktivnih funkcija.
“Podaci su otkrili da je česta izloženost plastici značajno povezana sa povećanim rizikom od kongestivne srčane insuficijencije”, napisali su autori.
Studija pokazuje da postoje ozbilji zdravstveni rizici povezani sa upotrebom plastičnih posuda za dostavu hrane, uključujući značajno povećan rizik od kongestivne srčane insuficijencije.
Autori su koristili pristup iz dva dijela, prvo ispitajući učestalost kojom je više od 3.000 ljudi u Kini jelo iz plastičnih posuda “za ponijeti” i da li imaju srčane bolesti.
Zatim su pacove izložili plastičnim hemikalijama u vodi koja je prokuvana i sipana u kontejnere za izvlačenje hemikalija.