Ovo su tri najzdravija začina, trebate ih uvesti u ishranu

/
Ljudi su davno otkrili ljekovita svojstva bilja i začina. Poredak najzdravijih na različitim listama može varirati, ali među prvih deset gotovo uvijek dobro prolaze cimet i kajenski biber, kao i biljke čiji nas miris često zapuhne s obližnjih balkona, poput mente (nane), ruzmarina, bosiljka i timijana. Ipak, gotovo bez izuzetka, ova trojka sa supermoćima zauzima prva tri mjesta: kurkuma, bijeli luk i đumbir.
Ako ovaj ljekoviti trojac pomiješate s medom, dobit ćete pravi eliksir – jedna kašika dnevno čini čuda za imunitet i vitalnost.
Ipak, uvijek obavijestite svog ljekara o biljnim dodacima prehrani koje uzimate, jer u nekim slučajevima, iako imaju korisna i ljekovita svojstva, mogu izazvati i ozbiljne probleme.
Međutim, kada pročitate za šta su sve dobri kurkuma, đumbir i bijeli luk, bacite se na traženje recepata s tim supersastojcima. Najbolji način da se brinete za svoje zdravlje je onaj koji je ujedno i ukusan, zar ne?
Kurkuma
U Indiji se koristi hiljadama godina kao začin i kao ljekovita biljka, predstavlja osnovu brojnih azijskih jela i naravno, začina curry. Savremena nauka je takođe potvrdila njena ljekovita svojstva.
Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, ima snažno protuupalno djelovanje i vrlo jak antioksidativni efekat. Osim toga, kurkuma pomaže kod srčanih problema, djelotvorna je protiv bolova, a može pomoći i u prevenciji raka, liječenju Alzheimerove bolesti, raznih degenerativnih stanja, artritisa i depresije.
Bijeli luk
Bijeli luk je čudo narodne medicine i to s razlogom. Od jačanja imuniteta i liječenja upala do snižavanja krvnog pritiska i prevencije krvnih ugrušaka, širok spektar ljekovitih svojstava bijelog luka koristi se generacijama – bilo oralnom upotrebom, bilo kroz obloge (svi znamo neku nanu ili tetku koja je to praktiko
vala).
Osim navedenog, bijeli luk smanjuje nivo holesterola i djeluje preventivno protiv razvoja malignih tumora, normalizuje ubrzan rad srca, pospješuje varenje i rad želuca, jetre, bubrega i prostate. Dokazano je da ima antimikrobna, antigljivična i antiparazitska svojstva, a efikasan je i u liječenju plućnih bolesti, gripe i bronhitisa.
Đumbir
Đumbir se koristi kao hrana i lijek već hiljadama godina, a jednako je ukusan u napicima, slanim jelima i desertima. Postoje zapisi još iz 4. vijeka p.n.e. u kojima se đumbir spominje kao efikasan lijek protiv mučnine, bolova u stomaku, zubobolje, krvarenja i reume. Jeo ga je i Konfučije, a u 16. vijeku korišten je u borbi protiv kuge.
U ayurvedi (indijska medicina op.a.) se koristi za poboljšanje varenja, liječenje srčanih bolesti i zacjeljivanje rana. Ima dokazana analgetska, sedativna, antipiretska i antibakterijska svojstva.
U ayurvedi (indijska medicina op.a.) se koristi za poboljšanje varenja, liječenje srčanih bolesti i zacjeljivanje rana. Ima dokazana analgetska, sedativna, antipiretska i antibakterijska svojstva.