Ovo je jedini znak da je dinja zaista slatka, a nije miris: Prodavci vam to nikad neće reći!

Saznajte kako da prepoznate najslađu dinju, pravilno je operete i sačuvate za savršeno ljetnje osvježenje.
Dinja je omiljeno ljetnje voće koje osvježava, hidrira i snižava telesnu temperaturu. Osim što je ukusna, bogata je vitaminima A i C, vlaknima i antioksidansima. Međutim, da biste iz nje izvukli maksimum, važno je da znate kako da je pravilno odaberete, operete i isječete.
Kako prepoznati zrelu dinju
Zrela dinja ima blag, slatkasti miris, naročito oko mjesta gdje je bila peteljka. Kora treba da bude bež, žućkasta ili krem boje, čvrsta ali ne potpuno tvrda. Blaga elastičnost na dodir i odsustvo tamnih mrlja su dobar znak. Težina ploda u odnosu na veličinu ukazuje na bogatstvo soka.
Zašto je važno prati dinju
Iako se kora ne jede, bakterije poput salmonele mogu da se prenesu na unutrašnji deo prilikom sečenja. Pre sečenja, dinju treba oprati pod mlazom vode, očetkati četkom ili sunđerom, a po potrebi koristiti razblaženi sirćet. Nakon pranja, obavezno je obrisati čistom krpom ili ubrusom.
Pravilno sječenje i čuvanje
Odsjecite tanke slojeve na krajevima da biste stabilizovali plod. Prepolovite dinju, izvadite sjemenke, pa je dalje sjeckajte na kriške, kocke ili kuglice. Sječena dinja se čuva u frižideru, u zatvorenoj posudi, i najbolje je pojesti u roku od dva do tri dana. Prezrela dinja može se zamrznuti za smuti.