Ova biljka donosi do 2000 KM po kilogramu a niko u BiH ju ne iskorištava na pravi način

Ilustracija/ Pexels/

Ilustracija/ Pexels

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dok se većina proizvođača u Bosni i Hercegovini fokusira na poznate kulture, jedan izuzetno skup i rijedak proizvod ostaje gotovo potpuno zanemaren – izdanci hmelja. Ova delikatesa, koja izgledom podsjeća na šparoge, ali se zapravo bere s loza biljke hmelja, u zemljama poput Belgije i Holandije doseže cijenu i do 1.000 eura po kilogramu.

Uprkos pogodnim klimatskim uslovima, BiH još nema nijednog registrovanog proizvođača ove biljke. Dok Slovenija uspješno koristi domaće sorte hmelja za razvoj lokalne pivske industrije, kod nas se hmelj uzgaja isključivo na malim parcelama i za potrebe entuzijasta. Izdanci hmelja javljaju se spontano, beru se u rano proljeće, izuzetno su osjetljivi i ne mogu se dugo skladištiti, zbog čega su i toliko cijenjeni.

Njihov ukus, koji nakon termičke obrade podsjeća na kombinaciju kelja i oraha, čini ih pravom poslasticom u visokoj kuhinji. Osim bogatog okusa, izdanci hmelja su i nutritivno vrijedni, s protuupalnim i umirujućim svojstvima.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako raste globalna potražnja za ekskluzivnim proizvodima, izdanci hmelja možda predstavljaju novu priliku za male poljoprivrednike u BiH – spoj kulinarskog trenda i profitabilne proizvodnje koji još čeka da bude otkriven.