Nova nizozemska studija: Više kafe može značiti više vitalnosti i zdravlja u starosti

Kafa popijena, ali blago ostaje/Pexels
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nova istraživanja sugerišu da zaštitni efekti kafe protiv slabosti vjerovatno proizlaze iz nekoliko međusobno povezanih faktora

Većina ljudi započinje dan šoljicom kafe zbog njenog umirujućeg okusa i energetskog poticaja koji pruža. No, osim što može razbuditi i u najtmurnijim jutrima, nedavna studija objavljena u časopisu European Journal of Nutrition otkrila je da redovna konzumacija kafe može štititi od slabosti u starijoj dobi.

 

 

Studija je ispitivala odnos između konzumacije kafe i rizika od slabosti kod odraslih osoba u dobi od 55 godina i starijih u Nizozemskoj. Istraživači su procjenjivali konzumaciju kafe kod osoba u dobi od 40 do 65 godina, piše Food&Wine.Na prvi pogled, više od četiri šoljice kafe dnevno može se činiti pretjeranim, ali važno je napomenuti da jedna šoljica kafe u ovoj studiji iznosi 125 mililitara, odnosno otprilike 4,2 unce tekućine. U Sjedinjenim Američkim Državama standardna veličina šoljice iznosi 8 unci ili oko 250 mililitara, objašnjava Jennifer Bianchini, dijetetičarka i osnivačica Body to Soul Health.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako kafa štiti od slabosti u starijoj dobi?

Nova istraživanja sugerišu da zaštitni efekti kafe protiv slabosti vjerovatno proizlaze iz nekoliko međusobno povezanih faktora. Stručnjaci ističu četiri glavna načina na koja kafa potiče zdravo starenje: smanjenjem oksidativnog stresa i upale, očuvanjem mišićne mase te poboljšanjem metaboličke funkcije.

 

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Pokazalo se da su osobe koje su pile više od četiri šoljice dnevno imale manju vjerovatnoću da će postati slabe kako stare, ističe dr. Ehsan Ali, specijalist interne medicine s dodatnom edukacijom iz gerijatrijske njege i osnivač Beverly Hills Concierge Doctora.

 

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Čak su i osobe koje su konzumirale dvije do četiri šoljice dnevno tokom sedmogodišnjeg razdoblja imale značajne koristi, napominje Ali: “Jednostavno rečeno, prema studiji, što ljudi piju više kafe, u razumnim količinama, to je manja vjerovatnoća da će razviti slabost i krhkost u kasnijem životu.”

 

Antioksidativna svojstva

Kafa je bogata antioksidansima koji se bore protiv oksidativnog stresa, neravnoteže između slobodnih radikala i antioksidansa koja može dovesti do oštećenja ćelija, povezanog sa starenjem i slabošću, ukazuje Ali. Nadalje, kada se poveća oksidativni stres, Bianchini objašnjava da on potiče upalu, ubrzava starenje i povećava rizik od hroničnih bolesti.

Protuupalni učinci

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Hronična upala poznati je faktor u razvoju slabosti, no Ali kaže da bioaktivni spojevi u kafi mogu pomoći u smanjenju sistemske upale. Antioksidansi su poznati po svojim protuupalnim efektima, a polifenoli u kafi također pomažu u smanjenju hronične upale, dodatno smanjujući rizik od slabosti povezane sa starenjem, kaže Bianchini.

Očuvanje mišića

Studije sugerišu da kafa može pomoći u očuvanju mišićne mase i snage, dvaju ključnih faktora u prevenciji slabosti. “Kako starimo, gubimo mišićnu masu i imamo povećani rizik od razvoja sarkopenije, gubitka mišićnog tkiva povezanog sa starenjem, ali unos kafe može potencijalno usporiti ili spriječiti to stanje”, kaže Bianchini