Nikad lakša i brža zimnica: Uz ovaj recept spremite najukusnije kisele krastavce

kiseli krastavci/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za početak tegle dobro operite, stavite na sterilizaciju 10 minuta u rernu zagrijanu na 90 stepeni i ohladite.

Za pripremu kiselih krastavaca za zimnicu je potrebno odabrati plodove koji su zdravi, bez oštećenja i simptoma oboljenja.

 

Za početak tegle dobro operite, stavite na sterilizaciju 10 minuta u rernu zagrijanu na 90 stepeni i ohladite.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

1 kg krastavaca (kornišona)

 

biber u zrnu

 

nekoliko lista lovora (po želji)

Za preliv:

1 litar vode

 

150 ml sirćeta

 

1 kašičica soli

 

1 kašičica šećera

Način pripreme:

Sve sastojke za preliv pomiješajte u istoj šerpi i zagrejte tek da se rastope šećer i so. Ostavite da se ohladi. Lovor operite i osušite. Krastavce složite u uspravnom položaju u tegle, ugurajte lovor i nekoliko zrna bibera, te prelijte ohlađenim prelivom.

 

 

Dobro zatvorite svaku teglu. U veliku, dublju šerpu ili lonac stavite kuhinjsku krpu na dno i poredajte tegle tako da se ne dodiruju. Ulijte vode u količini da je 2/3 tegle u vodi. Zagrijte sve do ključanja i kuhajte još 10 minuta. Ostavite da se sve ohladi u šerpi. Kada se u potpunosti ohlade, obrišite tegle i čuvajte na suhom i tamnom mjestu najmanje tri sedmice prije konzumacije.