Naučnici objavili 7 najzdravijih voćki na svijetu

Agrumi, raznovrsno voće/
Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Naučnici su izdvojili sedam vrsta voća za koje kažu da je najzdravije i rangirali ga prema odnosu vitamina, vlakana, kalorija.

Kada se pomene zdrava hrana, odmah svima prvo na pamet padne voće i povrće. Nedavno su u naučnoj studiji istraživači sa Univerziteta Vilijam Paterson u američkoj državi Nju Džersi analizirali najzdravije namirnice, sve biljne, klasifikujući ih prema bogatstvu hranljivih materija, minerala, vlakana…

Zanimljivo je što među prvih 10 nema nijedne vrsta voća – prvo je tek na 28. mjestu, a od 41 stavke, voćki je ukupno sedam. Ipak, razlog je to što na listi prednjači povrće koje je dokazano bogatije vrijednim sastojcima i samim tim ga ima više na spisku najzdravijih namirnica na svijetu.

U svakom slučaju, voće je zdrava hrana, a na ovoj listi rangirano je po ovom principu: što je veći sadržaj vitamina i vlakana u odnosu na sadržaj kalorija, namirnica je zdravija, piše Vogue.it.

Limun

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Na prvom mjestu među voćem (28. na celoj listi) nalazi se limun.

Ovaj citrus sadrži 53 mg vitamina C na 100 grama, kao i kalcijum, magnezijum, kalijum i vlakna. Vitamin C je važan za naš imunosistem, štiti nas od slobodnih radikala i neophodan je za stvaranje kolagena.

Jagode

Možda će vas iznenaditi da je drugo najzdravije voće su jagode.

Ispostavlja se da sa oko 60 mg na 100 grama jagode sadrže čak i više vitamina C od citrusa. Takođe su bogate folnom kiselinom, gvožđem, magnezijumom i kalcijumom. Gvožđe posebno doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i podstiče transport kiseonika.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pomorandže

Treće mjesto zauzimaju pomorandže.

To su prave bombe vitamina C, ali su i bogate kalcijumom. Pored toga, sadrže kalijum i magnezijum koji je vrlo važan mineral za regulaciju različitih biohemijskih reakcija i ćelijskih funkcija u tijelu.

Limeta

Četvrto najzdravije voće je limeta.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pored vitamina C, sadrži fosfat, kalijum i kalcijum koji je neophodan za izgradnju kostiju i zuba.

Crveni grejp

Na petom mjestu nalazi se još jedan agrum, grejpfrut, tačnije crveni grejp.

Tri ove voćke mogu da pokriju dnevne potrebe za vitaminom C.

Vitamin A i beta-karoten u grejpfrutu su posebno važni za vid i imunosistem.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kupine

Šesto mjesto zauzima jedno bobičasto voće – kupine.

Između ostalog, sadrže kalcijum, kalijum i magnezijum, gvožđe i mangan. Imaju tamnu boju zbog antocijana, flavonoida sa antioksidativnim, antiinflamatornim, antiejdžing svojstvima.

Bijeli grejp

Posljednji na listi najzdravijeg voća je bijeli grejpfrut.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bijeli sloj ispod kore sadrži razna dijetalna vlakna važna za zdravlje crijeva i varenje.

Kako uvrstiti najzdravije voće u ishranu

Na ovoj listi nalaze se slasne jagode, kupine… i njih lako možete da jedete same ili u smutijima i voćnim salatama.

Ali tu je i opori grejp. Ipak, pošto se nalazi na ovom spisku, ne treba ga tek tako odbaciti. Možete da napravite sok od limuna, grejpa i pomorandže i dobićete ukusan eliksir zdravlja, prenosi Zadovoljna.nova.rs.