Najvažnija pravila za čuvanje trešanja, ako zaboravite - brzo će istrunuti

trešnje voće/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Trešnje su jedno omiljeno ljetno voće – slatke, sočne i bogate antioksidansima. Međutim, zbog svoje osjetljivosti brzo gube svježinu ako se ne pohranjuju pravilno.

Evo kako maksimalno produžiti rok trajanja trešnjama.

Kako odabrati najbolje trešnje

Prilikom kupovine, birajte trešnje koje su:

čvrste i mesnate,

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

sjajne i bez vidljivih oštećenja,

sa svijetlozelenim peteljkama – znak svježine.

Izbjegavajte trešnje koje su mekane, naborane ili imaju tamne mrlje, jer su već počele propadati, piše Jutarnji list.

Pravilno skladištenje u hladnjaku

Brzo hlađenje

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Trešnje gube više kvalitete u jednom satu na sobnoj temperaturi (oko 20°C) nego u 24 sata na 0°C. Stoga ih odmah po dolasku kući stavite u hladnjak.

Trešnje su jedno omiljeno ljetno voće – slatke, sočne i bogate antioksidansima. Međutim, zbog svoje osjetljivosti brzo gube svježinu ako se ne pohranjuju pravilno.

Evo kako maksimalno produžiti rok trajanja trešnjama.

Kako odabrati najbolje trešnje

Prilikom kupovine, birajte trešnje koje su:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

čvrste i mesnate,

sjajne i bez vidljivih oštećenja,

sa svijetlozelenim peteljkama – znak svježine.

Izbjegavajte trešnje koje su mekane, naborane ili imaju tamne mrlje, jer su već počele propadati, piše Jutarnji list.

Pravilno skladištenje u hladnjaku

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Brzo hlađenje

Trešnje gube više kvalitete u jednom satu na sobnoj temperaturi (oko 20°C) nego u 24 sata na 0°C. Stoga ih odmah po dolasku kući stavite u hladnjak.

Zašto su trešnje (pre)skupe? Uzgajivač: "Urod je loš, a ovo su glavni razlozi"

Vijesti|

30. svi.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ne perite prije skladištenja

Voda koja ostane na trešnjama može ubrzati truljenje. Perite ih neposredno prije konzumacije.

Odaberite odgovarajuću posudu

Najbolje ih je čuvati u širokoj, plitkoj posudi obloženoj papirnatim ručnicima koji upijaju vlagu. Izbjegavajte hermetički zatvorene posude jer zadržavaju vlagu, što može ubrzati kvarenje.

Čuvajte ih s peteljkama

Peteljke pomažu u očuvanju svježine. Uklonite ih tek prije konzumacije.

Optimalna temperatura

Najbolje ih je čuvati na temperaturi između 0°C i 1°C, idealno u najhladnijem dijelu hladnjaka, poput ladice za voće i povrće.

Zamrzavanje trešanja za dugotrajno čuvanje

Ako želite uživati u trešnjama i izvan sezone, zamrzavanje je odlična opcija:

Operite i osušite trešnje.

Uklonite koštice pomoću posebnog alata ili improvizirajte s čačkalicom ili slamkom.

Rasporedite ih u jednom sloju na pladanj obložen papirom za pečenje i zamrznite dok ne postanu čvrste.

Prebacite ih u hermetički zatvorene vrećice ili posude i vratite u zamrzivač.

Tako pripremljene trešnje mogu se čuvati do godinu dana.

Dodatni savjeti

Redovito pregledavajte trešnje: Uklonite one koje pokazuju znakove kvarenja kako biste spriječili širenje plijesni na ostale.

Ne slažite ih u više slojeva: Trešnje su osjetljive i lako se oštećuju pod vlastitom težinom.

Pravilnim odabirom i skladištenjem trešanja možete produžiti njihovu svježinu i uživati u ovom ukusnom voću i izvan sezone. Slijedite ove savjete kako biste maksimalno iskoristili svaku trešnju koju kupite.