Najbolji prirodni sastojak za borbu protiv kamenca: Vaše česme će sijati kao nove

Neočekivano rješenje za tvrdokorni kamenac/Free Pik
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iako se često zaboravi očistiti slavine u kuhinji i kupatilu, one su pravo leglo bakterija, ostataka sapuna, otisaka prstiju i kamenca koji može narušiti izgled metala.

Kamenac, koji se stvara zbog tvrde vode bogate mineralima, s vremenom formira tvrdokorne naslage koje nagrđuju površinu česme. Ako se ne uklone na vrijeme, ove naslage mogu oštetiti metal i ostaviti slavine mat i prljavim, čak i kada je ostatak umivaonika blistavo čist.

Iako je sirće često preporučeno sredstvo za uklanjanje kamenca, stručnjak James Sturmay iz kompanije Frescavida preporučuje korištenje limuna, posebno kada se radi o česmama od nehrđajućeg čelika. "Ako više volite svjež miris, protrljajte polovinu limuna preko slavine i prebrišite suhom krpom. Limunska kiselina će ukloniti ostatke kamenca i vratiti prirodni sjaj metalu", poručuje Sturmay.

Limunska kiselina iz limuna djeluje tako što razlaže minerale u kamencu, omekšava naslage i olakšava njihovo uklanjanje. Osim toga, limun ima prirodna antibakterijska svojstva, što znači da će eliminisati i bakterije koje se nakupljaju na površini slavine, a koje mogu umanjiti efikasnost pranja ruku, Radio Sarajevo.

Čišćenje česme limunom traje svega desetak minuta i ne zahtijeva nikakva skupa sredstva za čišćenje. Dovoljno je presjeći limun na pola, iscijediti sok direktno na mrlje od kamenca i pričvrstiti polovinu limuna za izljev slavine gumicom. Nakon deset minuta, samo isperite toplom vodom i prebrišite mekom krpom, kamenac bi trebao nestati bez muke.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za one koji nemaju limun pri ruci, može se koristiti i krpa natopljena limunovim sokom, ali stručnjaci naglašavaju da je svježe iscijeđena limunska kiselina ipak najefikasnija. Ovaj jednostavan trik ne samo da čisti, već i osvježava prostor bez upotrebe hemikalija.