Može li se boca viskija pokvariti? Evo šta treba uraditi nakon što otvorite bocu

Žestoka pića s višim postotkom alkohola imaju impresivno dug rok trajanja. Neki će reći da neotvorena žestica u originalnom pakiranju može trajati vječno.
I dok će pivo izgubiti na okusu sat-dva nakon točenja, a vino dan-dva nakon otvaranja boce, sadržaj boce viskija bit će pitko i godinu dana nakon što ste je prvi put otvorili, prenosi N1.
Ipak, važno je istaknuti da samo zato što se viski ne kvari ne znači da će njegov okus biti savršen. Nakon 1 do 2 godine od otvaranja boce većina viskija počinje gubiti okus i potentnost kao posljedica oksidacije.
Što možete učiniti da biste uživali u nepromijenjenom okusu viskija i dugo nakon što ste otvorili bocu?
Odgovarajuće skladištenje otvorene boce viskija je ključno za njegov okus i kvalitetu. Pripazite da bocu držite na hladnom i tamnom mjestu koje nije izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti.
Idealno bi bilo držati viski na temperaturi od 12 do 15 Celzijevih stupnjeva – po mogućnosti u tamnom podrumu ili nekom sličnom mjestu.
Viski možete preliti iz otvorene boce u manju staklenu bocu s čvrstim poklopcem kako biste ograničili količinu kisika s kojim viski dolazi u kontakt.