Hrana koju treba jesti i izbjegavati kod COVID-19: Pravilna ishrana ubrzava oporavak i jača imunitet

Nova varijanta COVID 19/ Ilustracija/ Canva/
Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kada organizam prolazi kroz infekciju poput COVID-19, pravilna ishrana može igrati ključnu ulogu u oporavku i očuvanju snage. Tijelo troši dodatnu energiju u borbi protiv virusa, a imuni sistem je posebno opterećen.

Pravilna ishrana tokom bolesti ne odnosi se samo na količinu hrane, već i na njen kvalitet i sposobnost da osigura potrebne nutrijente. Određeni izbori mogu poboljšati funkcionisanje organizma, dok drugi mogu otežati proces oporavka.

 

 

Voće i povrće

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Unošenje većih količina voća i povrća pomaže opštem zdravlju i jača imunitet. Posebno su važni izvori vitamina C, kao što su:

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Citrusi

Zeleno lisnato povrće

Krompir

Paradajz

Ako je prisutna upala ili grebanje u grlu, voće i povrće mogu se unositi u obliku smutija ili toplih supa na bazi povrća.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Integralne žitarice

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prebiotička vlakna iz integralnih žitarica hrane dobre bakterije u digestivnom sistemu, što pomaže imunom sistemu i smanjuje upale.

 

 

Dobar izbor uključuje:

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Ovsene pahuljice

Ječam

Smeđi pirinač

Kinoa

Integralna testenina i hleb

Ove namirnice sadrže beta-glukan, koji ima protivupalna svojstva.

 

 

Proteini

 

 

Proteini su ključni za obnovu tkiva i izgradnju imunih ćelija. Njihov nedostatak može narušiti imuni odgovor.

 

 

Biljni izvori proteina: pasulj, sočivo, tofu (sadrže i vlakna).

Životinjski izvori proteina: govedina, svinjetina, piletina (bogati cinkom).

 

 

Ako COVID-19 izaziva probavne tegobe poput nadimanja ili dijareje, treba ograničiti hranu s visokim sadržajem vlakana.

 

 

Mljekarski proizvodi

 

 

Jogurt i napici na bazi jogurta bogati su proteinima, vitaminom D i cinkom, a probiotici pomažu imunom sistemu. Mljekarski proizvodi sa smanjenim sadržajem masti mogu imati zaštitni efekat tokom COVID-19.

 

 

Hidratacija i pića

 

 

Simptomi kao što su dijareja i povraćanje povećavaju rizik od dehidratacije. Preporučuje se:

 

 

Voda (poželjno s elektrolitima)

Topli čajevi, poput kamilice

Nezaslađeni voćni sokovi

 

 

Hrana za mučninu i gubitak apetita

 

 

U slučaju mučnine ili gubitka apetita, poželjne su lagane i lako probavljive namirnice:

 

 

Piletina i riba

Bistre supe

Krekere, tost ili engleski mafini

Rezanci, pirinač, krompir

Želatin i sladoled na štapiću

 

 

Ako osoba izgubi čulo ukusa ili mirisa, preporučuje se:

 

 

Dodavanje sira, maslinovog ulja ili orašastih plodova jelima

Korištenje pojedinačnih namirnica kako bi se pojačao ukus

Raznobojna hrana i različite teksture

Začinsko bilje s jakim mirisom ili ljuti začini

 

 

Hrana koju treba izbjegavati

 

 

Brza i pržena hrana

Gazirani napici

Slatkiši i prerađena hrana s visokim sadržajem šećera

Alkohol (može oslabi imuni sistem)

Prerađena i masna hrana može povećati upalu i otežati organizmu borbu protiv bolesti.

 

 

Može li ishrana smanjiti rizik od COVID-19?

 

 

Ishrana ne može skratiti trajanje simptoma COVID-19, ali pravilni izbori hrane mogu pomoći organizmu da efikasnije odgovori na virus. Važno je uvrstiti hranljive namirnice u svakodnevnu ishranu kako bi se smanjila težina ili trajanje infekcije ukoliko do nje dođe.