Gazimo maslačke u parkovima, ali ne znamo da su ljekoviti: Ovo je recept za domaći sok

Maslačak (Taraxacum officinale) stoljećima se koristi u narodnoj medicini zbog svojih detoksikacijskih i protuupalnih svojstava.
Maslačak je bogat izvor vlakana te mnogih vitamina i minerala, zbog čega je izvrstan saveznik za zdravlje srca, jetre, želuca i gušterače. Iako ga mnogi smatraju samo divljim korovom, maslačak se već stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih svojstava pročišćavanja i ljekovitih učinaka, piše Danas.rs.
Napomena:
Ako imate problema sa žuči, bubrezima ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, savjetujte se s liječnikom prije konzumiranja soka od maslačka.
Berba: Berite maslačke daleko od prometnica i zagađenja, po sunčanom danu kada su cvjetovi potpuno otvoreni.
Pranje: Cvjetove temeljito operite i očistite od eventualnih insekata i nečistoća.
Potapanje: Stavite ih u veću posudu, prelijte s 2 litre vode, dodajte limun i ostavite poklopljeno 24 sata.
Kuhanje: Sutradan procijedite tekućinu kroz gazu ili gusto cjedilo. Dodajte šećer (ili med, ako ne kuhate), stavite na laganu vatru i kuhajte oko 1 sat dok ne postane sirupasto.
Sipanje: Vrući sok ulijte u sterilizirane boce, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.