Gazimo maslačke u parkovima, ali ne znamo da su ljekoviti: Ovo je recept za domaći sok

Proljeće ilustracije/Damir Deljo
ilustraciaj
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Maslačak (Taraxacum officinale) stoljećima se koristi u narodnoj medicini zbog svojih detoksikacijskih i protuupalnih svojstava.

Maslačak je bogat izvor vlakana te mnogih vitamina i minerala, zbog čega je izvrstan saveznik za zdravlje srca, jetre, želuca i gušterače. Iako ga mnogi smatraju samo divljim korovom, maslačak se već stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih svojstava pročišćavanja i ljekovitih učinaka, piše Danas.rs.

Napomena:

Ako imate problema sa žuči, bubrezima ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, savjetujte se s liječnikom prije konzumiranja soka od maslačka.

Berba: Berite maslačke daleko od prometnica i zagađenja, po sunčanom danu kada su cvjetovi potpuno otvoreni.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pranje: Cvjetove temeljito operite i očistite od eventualnih insekata i nečistoća.

Potapanje: Stavite ih u veću posudu, prelijte s 2 litre vode, dodajte limun i ostavite poklopljeno 24 sata.

Kuhanje: Sutradan procijedite tekućinu kroz gazu ili gusto cjedilo. Dodajte šećer (ili med, ako ne kuhate), stavite na laganu vatru i kuhajte oko 1 sat dok ne postane sirupasto.

Sipanje: Vrući sok ulijte u sterilizirane boce, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja