Eliksir za krvnu sliku i imunitet: Recept za savršeni sok od cvekle

cvekla, pritisak/Vesna Stanimirović
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Cvekla je povrće koje se u našim krajevima koristi generacijama, i to ne bez razloga. Njena prepoznatljiva crvena boja krije pravo bogatstvo nutrijenata: gvožđe, vitamin C, folnu kiselinu i vlakna.

 

 

Mnogi je smatraju prirodnim lijekom za krvnu sliku, a sok od cvekle je jedan od najlakših načina da u organizam unesete sve njene dobrobiti.

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

U jesen i zimu, kada nam imunitet slabi i češće osjećamo umor, čaša domaćeg soka od cvekle može biti pravo osvježenje i podrška zdravlju.

 

 

Zdravstvene prednosti soka od cvekle

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Poboljšava krvnu sliku – zahvaljujući visokom sadržaju gvožđa i folne kiseline.

 

 

Jača imunitet – vitamin C i antioksidansi iz cvekle pomažu tijelu da se brani od infekcija.

Podstiče cirkulaciju i zdravlje srca – nitrati iz cvekle mogu sniziti krvni pritisak i poboljšati protok krvi.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Daje energiju – odličan je izbor za one koji osjećaju hronični umor.

Čisti organizam – sok od cvekle djeluje kao prirodni detoks napitak, pomaže jetri i varenju.

Recept za domaći sok od cvekle:

Sastojci:

3 veće cvekle

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

2 jabuke (slatko-kisele, najbolje domaće)

2 šargarepe

1 limun

 

komadić đumbira (po želji)

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Priprema:

Dobro operite i oljuštite cveklu, šargarepu i jabuke.

Isecite ih na manje komade, kako bi ih sokovnik ili blender lakše obradio.

Ubacite povrće i voće u sokovnik. Ako koristite blender, dodajte malo vode pa procijedite sok kroz gazu ili cjediljku.

Na kraju dodajte svježe ceđen limunov sok i malo rendanog đumbira za dodatnu svežinu i aromu.

Kako piti sok od cvekle?

Najbolje je piti ga ujutru, na prazan stomak, u količini od jedne čaše dnevno. Ako prvi put uvodite cveklu u ishranu na ovaj način, počnite sa manjim količinama – recimo pola čaše – jer je njen efekat na cirkulaciju i varenje snažan.

Sok možete čuvati u frižideru do 24 sata, ali se preporučuje da ga pijete svježe cijeđenog, kako bi svi vitamini i minerali ostali sačuvani.

Sok od cvekle nije samo osvježavajući napitak – on je prirodni eliksir koji jača krvnu sliku, daje energiju i čuva imunitet. U vrijeme kada nam je zdravlje važnije nego ikada, ovo je recept koji se lako pravi, a njegovi efekti mogu biti izuzetni, piše Ona.rs.