Bosiljak – neizostavni dio koktela, pizza i tjestenine: Evo kako da ga uzgojite

Bosiljak je nezaobilazan sastojak u mnogim kuhinjama širom svijeta, posebno u italijanskoj, gdje svojim osvježavajućim aromatičnim ukusom obogaćuje tjestenine, pizze i razna druga jela.
Iako većina ljudi kupuje bosiljak u supermarketu i odbacuje ga čim počne venuti, stručnjaci iz Gardening Soul otkrivaju da je vrlo lako uzgojiti “velik i grmolik” bosiljak kod kuće — i uživati u njegovim listovima mnogo duže.
Bosiljak se može saditi u plastične ili terakotne saksije, ali je važno da saksija ima drenažne rupice, Face.
Zemlja treba biti rahla, bogata hranjivim tvarima i sposobna zadržavati vlagu, ali istovremeno dobro drenirati višak vode.
Sunčeva svjetlost – ključ zdravlja
Ova biljka voli sunce i za optimalan rast treba šest do osam sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno. Idealno je da se saksija postavi na prozor ili balkon gdje ima dosta svjetla.
Pravilno orezivanje za bujan rast
Najvažniji korak za uzgoj bujnog bosiljka je redovno orezivanje. Kada biljka razvije šest do osam pravih listova, treba početi s berbom – otkinite vrh biljke, oko 2.5 do 5 cm iznad para listova. Na tom mjestu će se razviti nova stabljika, čime se potiče gust i grmolik rast.
Osim što redovno šišanje poboljšava okus i povećava prinos bosiljka, ono sprječava da biljka prerano procvjeta, što može uticati na kvalitet listova.
Zalijevanje – ni previše ni premalo
Bosiljak voli ravnomjerno vlažno tlo, ali prekomjerno zalijevanje može dovesti do truljenja korijena.
Najbolje je zalijevati biljku kada se gornji sloj zemlje (oko 2.5 cm) osuši. Vodu uvijek dodajte direktno u zemlju, a ne na listove, kako biste smanjili rizik od bolesti.
Neredovno zalijevanje može uzrokovati uvijanje listova, žućenje i usporen rast, pa je važno održavati dosljedan raspored zalijevanja.
Za kraj – malo pažnje, mnogo koristi
Uz pravilnu njegu, vaša biljka bosiljka može trajati mjesecima i pružiti vam svježe listove kad god poželite. Redovna berba, dovoljno svjetla i pažljivo zalijevanje ključ su za uspješan uzgoj ovog omiljenog začina u vlastitom domu.