Taste Atlas objasnio šta u Bosni i Hercegovini jeste a šta nije burek

Iz Taste Atlasa kažu - ako žena zna napraviti dobar burek, spremna je za udaju/ Taste Atlas/Facebook/
Iz Taste Atlasa kažu - ako žena zna napraviti dobar burek, spremna je za udaju/ Taste Atlas/Facebook/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bosanskohercegovačka kuhinja, poznata po svojim autentičnim okusima, još jednom se našla u centru pažnje zahvaljujući uglednom portalu Taste Atlas. Ovaj put, poseban fokus stavljen je na jedno od najpoznatijih jela naše tradicije – burek.

“Burek je slano pecivo napravljeno od tankih slojeva filo tijesta i raznih nadjeva. U Bosni se pojam burek odnosi isključivo na verziju punjenu mesom, dok druge varijante, poput sirnice (sa sirom), zeljanice (sa špinatom) i krompiruše (s krompirom), imaju vlastita imena,” istaknuto je u tekstu Taste Atlasa.

Ova precizna distinkcija naglašava razliku između bosanskog shvatanja bureka i terminologije u nekim susjednim zemljama, gdje se često koriste izrazi poput “burek sa sirom” ili “burek sa zeljem,” što je u BiH nezamislivo.

Članak je ilustrovan privlačnim videozapisom iz Travnika, gdje se prikazuje svježe pečeni burek, spreman za serviranje, podsjećajući na bogatstvo bosanske kulinarske tradicije.

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Burek nije samo omiljeno jelo već i simbol bosanske kulture, što potvrđuju i lokalne izreke. Na portalu se ističe jedna koju su opisali kao “Svladavanje izrade bureka često se smatra znakom spremnosti za brak''

Podsjećamo, Taste Atlas je i ranije posvetio pažnju bh. specijalitetima. U jednom od njihovih rangiranja, bosanski somun našao se među najpopularnijim pecivima svijeta, zauzevši visoko mjesto ispred poznatih meksičkih tortilja i italijanskih focaccia.

Burek, kao jedan od najsvjetlijih predstavnika naše kuhinje, nastavlja osvajati srca ljubitelja gastronomije širom svijeta, podsjećajući na bogatu tradiciju i specifičnost okusa Bosne i Hercegovine.