Zanemarujete ih, a štete zdravlju: Ovo su najprljavija mjesta u domu

Najprljavija mjesta koja svi zaboravljamo očistiti/Free Pik

Najprljavija mjesta koja svi zaboravljamo očistiti/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Na mnogim površinama u domu svakodnevno se talože prljavština i mikrobi, osobito na onima koja se ne čiste redovito. Takva mjesta su najpogodnija za širenje bakterija i neugodnih mirisa. Redovito zanemarivanje tih dijelova prostora može narušiti čistoću i kvalitetu zraka u domu.

Ovo je popis najzapuštenijih područja u vašem domu. 

Aparat za kafu

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tokom pripreme kafe, u spremniku i posudi aparata mogu se nakupljati plijesan i razne bakterije. Spremnik očistite otopinom od pola bijelog octa i pola vode. Pokrenite ciklus kuhanja bez kafe, zaustavite ga na pola i pustite da otopina odstoji 30 minuta, a zatim nastavite do kraja i ponovite s čistom vodom. Redovito čišćenje aparata produžuje njegov vijek trajanja i osigurava bolji okus kafe.

Radna površina

Ako radite od kuće, vaša radna površina može biti pravo leglo bakterija. Površine prebrišite svaka dva do tri dana sredstvom za dezinfekciju. Posebno pazite na područja koja često dodirujete poput miša, tipkovnice i ruba stola. Redovita higijena radnog prostora doprinosi boljoj koncentraciji i smanjuje rizik od bolesti.

Površina iznad kuhinjskih ormarića

Na ovim teško dostupnim mjestima često se nakuplja prašina. Za čišćenje vam trebaju ljestve i nastavak za crijevo usisivača ili usisivač za mokro/suho čišćenje. Nakon usisavanja, površinu prebrišite vlažnom krpom ili sredstvom za odmašćivanje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Slavine

Ako ne čistite otvor slavine, vjerovatno će se pojaviti crna plijesan. Svakih nekoliko mjeseci skinite aerator slavine, potopite ga u ocat na 15 minuta i očetkajte starom četkicom za zube. Redovitim održavanjem slavina sprječavate nakupljanje kamenca i bakterija.

Kuhinjska spužvica

Jedan su od najvećih izvora bakterija jer njihova porozna struktura pogoduje razmnožavanju mikroorganizama. Stručnjaci preporučuju mijenjanje spužvica barem jednom sedmično. Također ih možete svakodnevno dezinficirati tako da ih kratko stavite u mikrovalnu pećnicu ili prokuhate.

Kvake i prekidači

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Koristite mikrofiber krpu navlaženu sredstvom za čišćenje kako biste redovito brisali kvake i prekidače. To su površine koje svi često dodiruju, ali rijetko čiste. Dezinfekcija ovih dijelova sprječava širenje virusa, posebno tokom sezone gripe.

Tastatura

One su poput daljinskih upravljača često prljavije nego što mislite. Uklonite prašinu i mrvice četkicom, a zatim prebrišite cijelu tastaturu dezinficijensom. Ako više osoba koristi istu tastaturu, čišćenje bi trebalo biti još češće. Nikada ne raspršujte tekućinu izravno na tastaturu – koristite krpicu.

Oko šporeta

Kada se šporet ohladi, pospite ga sodom bikarbonom i poprskajte octom. Prekrijte mokrom krpom natopljenom u vrućoj vodi, ostavite deset minuta, a zatim sve temeljito očistite. Ponovno pošpricajte ocat i prebrišite za završni sjaj.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kada

Voda koja ostaje nakon tuširanja ili kupanja stvara idealne uslove za razvoj plijesni i bakterija. Dezinficirajte kadu barem jednom sedmično ili do tri puta sedmično ako je koristi više članova obitelji. Redovito provjetravanje kupaonice pomaže u sprječavanju stvaranja vlage.

Mašina za veš

Ovaj uređaj se često zaboravlja pri čišćenju, iako se u njoj nakupljaju kamenac i bakterije, osobito u ladici za deterdžent. Izvadite ladicu i operite je snažnim sredstvom protiv kamenca. Ne zaboravite obrisati gumu oko vrata mašine, gdje se zadržava vlaga.

Unutrašnjost frižidera

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Redovito čistite unutrašnjost frižidera, osobito ladice za povrće jer dolaze u kontakt sa sirovim namirnicama. Napunite sudoper vrućom vodom i deterdžentom za suđe, izvadite jednu po jednu policu te ih operite i osušite mikrofiber krpom prije vraćanja. Na taj način uklanjate bakterije koje se mogu prenijeti na hranu. Održavanje frižidera čistim pomaže produžiti rok trajanja namirnica.

Daljinski upravljači

Ovo je površina s najviše bakterija u kućanstvu. Redovito ih brišite dezinficijensima, a za čišćenje između tipki koristite štapić za uši umočen u alkohol. Daljinske upravljače često koristi više ljudi, a rijetko ih se čisti.

Kuhinjski sudoper

Zbog ostataka hrane i vlage, sudoper je jedno od najprljavijih mjesta u domu. Operite ga svakodnevno sapunom i vodom, a jednom ili dvaput sedmično dezinficirajte odgovarajućim sredstvom za kuhinju. Ne zaboravite očistiti i odvod jer se tamo nakuplja dodatna prljavština.

Peškiri za ruke

Perite ih barem jednom sedmično, a češće ako u kući ima djece. Također, izbjegavajte dijeljenje peškira jer mogu biti prijenosnici mikroba. Korištenje vlastitog peškira za svakog člana obitelji smanjuje širenje bolesti.

Teglice za začine

Možda mislite da samo dodajete začine u hranu, ali istovremeno na njih prenosite bakterije sa svojih ruku. Prebrišite ih toplom, sapunastom vodom ili dezinfekcijskim maramicama. Osobito pazite ako kuhate sirovo meso, kako ne biste prenijeli bakterije poput salmonele. Očistite i držače za začine, ako ih imate.

Igračke i posude za kućne ljubimce

Tvrde i meke igračke perite jednom sedmično u vrućoj, sapunastoj vodi. Posude za hranu i vodu perite svakodnevno. Kućni ljubimci, iako neprimjetno, mogu prenijeti bakterije kroz igračke ili slinu.

Mašina za suđe

Kao i mašina za veš, često se zaboravlja očistiti mašina za suđe. Jednom mjesečno stavite zdjelicu s bijelim octom na gornju rešetku i pokrenite ciklus bez deterdženta i posuđa. Ovaj postupak uklanja ostatke hrane i kamenca.

Daska za rezanje

Sirovo meso i povrće mogu sadržavati E. coli i salmonelu. Koristite posebnu dasku za meso, a drugu za ostale namirnice te ih operite vrućom vodom i sapunom nakon svake upotrebe. Za dodatnu zaštitu, povremeno ih dezinficirajte otopinom octa i vode. Plastične daske moguće je i prati u perilici posuđa.

Kanta za smeće

Kante mogu sadržavati ostatke bakterija iz odbačenih predmeta. Redovito ih perite sapunom i vodom ili koristite sredstvo za dezinfekciju. Koristite plastične vrećice kako biste smanjili nakupljanje bakterija. Osobito pazite na kantu u kuhinji jer dolazi u kontakt s ostacima hrane. Poklopac kante također treba redovito čistiti.

Oko WC školjke

Brišite ravne površine i zidove oko WC školjke svaki put kada čistite kupaonicu. Na tim mjestima mogu se zadržavati kapljice vode i bakterije. Posebno obratite pažnju ako imate djecu ili ako više osoba dijeli kupaonicu.

Unutrašnjost nape

Unutar kuhinjske nape može se nakupljati masnoća, što često zanemarimo. Obrišite unutrašnjost vlažnom, a ne mokrom, krpom, a ako je vrlo prljava, dodajte i univerzalno sredstvo za čišćenje. Filter nape također je potrebno povremeno oprati ili zamijeniti.

Rolo zavjese i žaluzine

Zbog svog oblika, ove površine privlače velike količine prašine. Očistite ih mikrofiber krpom navlaženom vodom. Prašina na žaluzinama može pogoršati alergije i astmu. Redovito čišćenje doprinosi boljoj kvaliteti zraka u domu.

Vodilice prozora

Prilikom pranja prozora, ne zaboravite očistiti i vodilice. Prvo usišite prašinu i prljavštinu, a zatim ih očistite štapićem ili četkicom umočenom u sredstvo za čišćenje. Ova mala, često zanemarena mjesta mogu utjecati na zatvaranje prozora i zadržavati vlagu. Redovito održavanje sprječava stvaranje plijesni.

Stropni ventilator

Skupljaju prašinu čak i kad rade, a čestice se šire po prostoriji. Stropni ventilator je najlakše očistiti starom jastučnicom – navucite je na krilce i povucite tako da prašina ostane unutar tkanine. Nakon toga, površinu prebrišite vlažnom krpom za završno čišćenje.

Gumena britva blendera

Tanka gumena britva na blenderu može sadržavati E. coli, kvasac i plijesan. Operite je odmah nakon korištenja toplom vodom i sapunom, koristeći četkicu ili spužvu za uklanjanje ostataka. Gumene dijelove mnogi često zanemaruju, a oni su kritični za higijenu uređaja. Redovito čišćenje sprječava razmnožavanje bakterija.

Držač i čaša za četkice za zube

Obično se nalaze blizu WC školjke, što ih čini pogodnim za širenje bakterija. Operite ih jednom do dvaput sedmično, ručno u toploj vodi ili u mašini za suđe. Ako koristite čašu za ispiranje, redovito je ispraznite i osušite. Vlažna okolina pogoduje razvoju mikroba.

Podne lajsne (bordure)

Lajsne oko poda skupljaju prašinu i prljavštinu, a rijetko ih se čisti. Usisavajte ih sedmično kako biste smanjili nakupljanje prašine. Povremeno ih prebrišite vlažnom krpom kako bi izgledale uredno.

Radne plohe u kuhinji

Površine na kojima pripremate hranu trebaju se očistiti i dezinficirati prije i nakon upotrebe. Time sprječavate razvoj bakterija koje mogu izazvati trovanja hranom. Koristite odgovarajuća sredstva za čišćenje koja su sigurna za prehrambene površine, piše Net.hr.