Turski trik za savršeno mekane peškire bez omekšivača: Evo u čemu je tajna

Prirodno, efikasno i bez hemikalija/Free Pik

Prirodno, efikasno i bez hemikalija/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Stručnjaci preporučuju da se peškiri uvijek peru na relativno visokoj temperaturi. Optimalna temperatura za pranje peškira iznosi oko 40–60 stepeni Celzijusa.

Peškiri često dolaze u kontakt s kožom i vlagom, što ih čini idealnim podlogama za razvoj bakterija i mikroba.

Zbog toga je potrebna viša temperatura pranja. Drugi važan aspekt je njihova sposobnost upijanja. Glavna funkcija peškira je da upijaju vodu, ali zbog grešaka u pranju oni s vremenom postaju tvrđi i manje upijajući.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jedan od glavnih uzroka toga su omekšivači, koji se lijepe za vlakna i otežavaju tkaninu.

Turski način pranja peškira ih čini mekšim i upijajućim. Ova metoda se može koristiti i za nove peškire. Nakon kupovine, uvijek ih potopite u vodu na nekoliko sati.

Neki čak preporučuju da se natapaju i do 24 sata. To oslobađa vlakna i čini tkaninu mekšom i prijatnijom. U vodu možete dodati i 3 kašičice sode bikarbone – savršeno će osvježiti tkaninu.

Prilikom svakog pranja možete dodati nekoliko kašika sode direktno u bubanj veš mašine.

Soda bikarbona uklanja neprijatne mirise i uništava bakterije. Ima antibakterijska svojstva i bezbjedna je za kožu. Također poboljšava sposobnost upijanja tkanine i pomaže da peškiri duže zadrže svjež i nov izgled, piše Superžena.