Trik koji će vam olakšati život: Evo zašto sve više žena stavlja sirovu rižu u frižider
Iznenadit će vas razlog/Ilustracija
Svi znamo da kuhanu rižu treba čuvati u frižideru jer hlađenje sprječava rast bakterija koje mogu biti opasne po zdravlje. Sirova riža se može bezbjedno držati na sobnoj temperaturi, pa se često postavlja pitanje – zašto onda staviti kesu riže u frižider?
Stavljanje zdjele sirove riže u frižider je jednostavan, efikasan i ekološki način da se upije višak vlage. Osim toga, riža smanjuje neugodne mirise koji se ponekad javljaju u frižideru. Zbog svoje sposobnosti da upija vlagu i neprijatne mirise, riža je idealan prirodni apsorber.
Važno je redovno mijenjati rižu kada primijetite da je postao vlažan ili nabubrio. Također, ključ dobrog rada ovog trika je da frižider održavate čistim i urednim – stara i pokvarena hrana može nadvladati efikasnost riže. Redovno provjeravajte police i pravilno slažite proizvode: one sa dužim rokom trajanja držite pozadi, a namirnice koje treba brzo potrošiti stavite na vidljivo mjesto.
Stavljanje sirove riže u frižider odličan je i prirodan način da održite svježinu i smanjite neugodne mirise, ali ne smije zamijeniti redovno čišćenje i pravilno organizovanje frižidera.
Ovaj jednostavan trik može poboljšati higijenu vaše kuhinje i produžiti svježinu hrane, piše Najžena.