Svi ga bacaju, a bašta obožava: Ovo dodajte u đubrivo da vam bašta izgleda kao iz bajke

Ova kuhinjska "sitnica" čini đubrivo deset puta jačim/FreePik
Baštovani se sve više podstiču da stare spužve za pranje suđa iskoriste na nov način — u svojim baštama.
Spužve za pranje mogu značajno doprinijeti ishrani biljaka, podstičući rast cvijeća, pomažući razvoju voća i povrća, kao i jačanju živih ograda. To je zato što se prirodne spužve mogu dodati u đubrivo, stvarajući plodno i korisno poboljšanje za zemljište.
Tradicionalno se vjerovalo da kompontna gomila treba da sadrži samo baštenski otpad poput lišća, uvenulog cvijeća i kuhinjskih ostataka kao što su kore krompira, kore banana i pokvarene jabuke. Ove materije se postepeno razgrađuju u hranjiv malč koji poboljšava kvalitet zemljišta i podstiče rast biljaka.
Pored uobičajenih dodataka, vaše đubrivo može imati koristi i od niza drugih kućnih predmeta — uključujući i ne-sintetičke spužve za pranje sudova.
Stručnjak
Richard King, baštenski stručnjak i direktor kompanije,,Dino Decking", je otkrio kako da na kreativan način iskoristite otpad, navodeći neočekivane materijale koji se mogu dodati u đubrivo i koji mogu doprinijeti bujnom razvoju vaše bašte.
On je rekao: „Kako nam proljeće dolazi s dužim danima i toplijim temperaturama, baštovani će primijetiti da njihovo đubrivo napreduje — a za one koji tek počinju, sada je savršen trenutak da krenu sa reciklažom.”
„Đubrivo je izuzetno korisno za zemljište jer obezbjeđuje biljkama bogate hranjive materije i predstavljaju sjajan način da se prirodi nešto vrati. Upotrebom ovih često zanemarenih materijala smanjujete količinu otpada, a istovremeno obogaćujete zemlju raznovrsnim nutrijentima,” rekao je Richard.
Postupak
Prema njegovim riječima, starie spužve napravljene od prirodnih materijala, poput lufe ili celuloze, mogu se ponovo iskoristiti tako što se isjeckaju i dodaju u đubrivo.
Ovo pomaže u balansiranju materijala bogatih azotom i upija vodu, održavajući idealnu vlažnost za mikrobnu aktivnost.
Međutim, sintetičke kuhinjske spužve ne bi trebalo da se kompotiraju, jer mogu unijeti toksine u đubrivo.
Richard takođe preporučuje da se u đubrivo dodaju hljeb i peciva.
Dodao je: „Običan hljeb, mrvice krekera, pa čak i stari pide od mljevenog mesa (naravno bez folije) mogu dodati u đubrivo, pod uslovom da nisu premazani puterom ili mliječnim proizvodima.”
Peciva služe kao materijali bogati ugljenom, tzv. „braon“ sastojci, koji balansiraju „zelene“ materijale iz voćnih i povrtnih ostataka, čime se postiže uravnotežena i raznovrsna mješavina za đubrivo, piše Najzena.