Svi ga bacaju, a bašta obožava: Ovo dodajte u đubrivo da vam bašta izgleda kao iz bajke

Ova kuhinjska "sitnica" čini đubrivo deset puta jačim/Freepik

Ova kuhinjska "sitnica" čini đubrivo deset puta jačim/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Baštovani se sve više podstiču da stare spužve za pranje suđa iskoriste na nov način — u svojim baštama.

Spužve za pranje mogu značajno doprinijeti ishrani biljaka, podstičući rast cvijeća, pomažući razvoju voća i povrća, kao i jačanju živih ograda. To je zato što se prirodne spužve mogu dodati u đubrivo, stvarajući plodno i korisno poboljšanje za zemljište.

Tradicionalno se vjerovalo da kompontna gomila treba da sadrži samo baštenski otpad poput lišća, uvenulog cvijeća i kuhinjskih ostataka kao što su kore krompira, kore banana i pokvarene jabuke. Ove materije se postepeno razgrađuju u hranjiv malč koji poboljšava kvalitet zemljišta i podstiče rast biljaka.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pored uobičajenih dodataka, vaše đubrivo može imati koristi i od niza drugih kućnih predmeta — uključujući i ne-sintetičke spužve za pranje sudova.

Stručnjak

Richard King, baštenski stručnjak i direktor kompanije,,Dino Decking", je otkrio kako da na kreativan način iskoristite otpad, navodeći neočekivane materijale koji se mogu dodati u đubrivo i koji mogu doprinijeti bujnom razvoju vaše bašte.

On je rekao: „Kako nam proljeće dolazi s dužim danima i toplijim temperaturama, baštovani će primijetiti da njihovo đubrivo napreduje — a za one koji tek počinju, sada je savršen trenutak da krenu sa reciklažom.”

„Đubrivo je izuzetno korisno za zemljište jer obezbjeđuje biljkama bogate hranjive materije i predstavljaju sjajan način da se prirodi nešto vrati. Upotrebom ovih često zanemarenih materijala smanjujete količinu otpada, a istovremeno obogaćujete zemlju raznovrsnim nutrijentima,” rekao je Richard. 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Postupak

Prema njegovim riječima, starie spužve napravljene od prirodnih materijala, poput lufe ili celuloze, mogu se ponovo iskoristiti tako što se isjeckaju i dodaju u đubrivo.

Ovo pomaže u balansiranju materijala bogatih azotom i upija vodu, održavajući idealnu vlažnost za mikrobnu aktivnost.

Međutim, sintetičke kuhinjske spužve ne bi trebalo da se kompotiraju, jer mogu unijeti toksine u đubrivo.

Richard takođe preporučuje da se u đubrivo dodaju hljeb i peciva.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dodao je: „Običan hljeb, mrvice krekera, pa čak i stari pide od mljevenog mesa (naravno bez folije) mogu dodati u đubrivo, pod uslovom da nisu premazani puterom ili mliječnim proizvodima.”

Peciva služe kao materijali bogati ugljenom, tzv. „braon“ sastojci, koji balansiraju „zelene“ materijale iz voćnih i povrtnih ostataka, čime se postiže uravnotežena i raznovrsna mješavina za đubrivo, piše Najzena.