Šokiraće vas: Evo koliko često trebate prati kuhinjske krpe

kuhinja, krpa, krpe, pranje, suđe, čaša/Cottonbro Studio
Foto: Cottonbro Studio/Pexels
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kuhinjske krpe u većini domaćinstava svakodnevno mijenjaju svoju svrhu – nekada njima brišemo ruke, ponekad radnu površinu ili oprano posuđe, a zatim ih ostavimo da se suše na stolicama, radijatorima ili kuhinjskim elementima. Iako na prvi pogled djeluju čisto, rijetko se ko zapita koliko su zapravo higijenski bezbjedne i koliko dugo ih koristimo prije nego što ih ubacimo u mašinu za veš.

Osim za brisanje tanjira, kuhinjske krpe često koristimo za sušenje ruku ili čišćenje radnih površina, nakon čega ih samo prebacimo preko stolice ili ostavimo na nekom sličnom mjestu. I tu se javlja problem: kuhinja, a samim tim i krpe, mogu postati pravo leglo bakterija.

Prema riječima mikrobiologa Jasona Tetroa, kuhinjske krpe vrlo lako skupljaju razne vrste bakterija, virusa i gljivica koje se nalaze u kuhinjskom prostoru. Ti mikroorganizmi se zadržavaju i razmnožavaju jer na krpama ostaju mikroskopski ostaci hrane. Vlažna krpa puna sitnih čestica hrane savršena je podloga za razvoj mikroba, naročito ako ostane mokra duže vrijeme.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Šta se tačno nalazi na vašoj krpi zavisi od toga kako je koristite. Ako se njome brišu samo ruke, to je jedno, ali ako je koristite i za radne površine, ostatke hrane ili kombinujete sve, broj i vrsta mikroorganizama se povećavaju.

Zbog toga učestalost pranja kuhinjskih krpa zavisi od njihove namjene. Preporuka mikrobiologa je jasna: ako krpe svakodnevno koristite za pripremu hrane i čišćenje, trebalo bi ih prati svaka dva do tri dana. Ako ih upotrebljavate samo za sušenje ruku ili posuđa, mogu trajati do sedam dana.

Stručnjaci savjetuju da se kuhinjske krpe peru odvojeno od ostalog veša, koristeći vruću vodu, kvalitetan deterdžent, a po mogućnosti i izbeljivač kako bi se uništili svi mikrobi. Sušenje na visokoj temperaturi dodatno pomaže da se preostali mikroorganizmi eliminišu.

Koliko god djelovale čisto na prvi pogled, kuhinjske krpe su često glavni izvor bakterija u kuhinji – zbog toga sljedeći put razmislite kada ste ih posljednji put oprali.