Snažan antioksidans i brojne zdravstvene beneficije: Ovaj tamnoljubičasti napitak jača imunitet

Sok od aronije/

Sok od aronije

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sok od aronije je poznat po snažnim antioksidativnim svojstvima i brojnim zdravstvenim koristima. Ovaj tamnoljubičasti napitak jača imunitet, poboljšava cirkulaciju i doprinosi detoksikaciji organizma.

Sastojci: 1 kg svježih ili smrznutih bobica aronije, 500 g šećera (po želji možete koristiti med ili steviju), 1 litar vode i sok od jednog limuna (za dodatnu svježinu i konzervaciju).

Priprema: Ako koristite svježe bobice, operite ih pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocijede. Ako koristite smrznute, ostavite ih da se odlede na sobnoj temperaturi. U veću šerpu sipajte aroniju i dodajte vodu. Kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta, povremeno miješajući i lagano gnječeći bobice kako bi ispustile što više soka. Kada bobice puste sok, smjesu procijedite kroz gazu ili fino sito kako biste dobili bistri sok. Možete ih dodatno pritisnuti kako biste izvukli maksimalnu količinu tečnosti.

U procijeđeni sok dodajte šećer (ili drugi zaslađivač po izboru) i miješajte dok se potpuno ne otopi. Na kraju dodajte sok od limuna. Sok ponovo zagrijte do tačke vrenja, ali ne dozvolite da ključa. Nakon toga, sipajte ga u prethodno sterilizirane staklene boce ili tegle. Boce dobro zatvorite i ostavite da se postepeno hlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih odložite u frižider ili tamno i hladno mjesto.

Savjeti: Sok možete razblažiti vodom ili mineralnom vodom prije konzumacije. Ako želite još prirodniju varijantu, možete izostaviti šećer i koristiti samo prirodnu slatkoću aronije. Pasterizacija nije obavezna, ali pomaže u produženju trajanja soka.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
Sok od cvekle/

Sok od cvekle

Sok od cvekle je jedan od najmoćnijih prirodnih napitaka zahvaljujući visokom sadržaju vitamina, minerala i antioksidansa. Cvekla je poznata po svojim detoksikacijskim svojstvima, poboljšanju cirkulacije i jačanju imuniteta. Njena bogata crvena boja dolazi od betalaina – snažnog antioksidansa koji pomaže u borbi protiv upala i oksidativnog stresa.

Sastojci: 2 srednje cvekle,1 velika jabuka (za blagu slatkoću), 1 mrkva (opciono, za dodatne vitamine), pola limuna, 200 ml vode (ako koristite blender), med ili đumbir (opciono, za bogatiji okus).

Priprema: Cveklu dobro operite, ogulite i isijecite na manje komade. Jabuku i mrkvu operite i očistite od sjemenki i kore ako je potrebno. Ubacite cveklu, jabuku i mrkvu u sokovnik i iscijedite sok. Ako nemate sokovnik, stavite sastojke u blender, dodajte vodu i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Procijedite kroz gazu ili sito kako biste dobili čist sok. Iscijedite limunov sok u gotov napitak kako biste poboljšali okus i sačuvali boju soka. Po želji, dodajte malo meda ili đumbira za dodatnu aromu. Sok poslužite hladan uz kockice leda.

Sastojci za domaći sok/

Sastojci za domaći sok

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Savjeti: Pijte svježe pripremljen sok kako biste iskoristili sve hranjive sastojke. Ako vam je okus prejak, razblažite ga vodom ili dodajte više jabuke za slatkoću. Ne pretjerujte s količinom! Početnici bi trebali početi s manjim dozama, jer cvekla može snažno djelovati na probavu i krvni pritisak. Poboljšava cirkulaciju, širi krvne sudove i poboljšava protok krvi, jača imunitet, jer pomaže tijelu da se bori protiv infekcija, potom detoksikuje organizam, te poboljšava fizičku izdržljivost.