Skriveni ubica u vašoj kuhinji: Ovaj uređaj skraćuje život za dvije godine

Ima ga skoro svaka kuća, a tiho šteti zdravlju/FreePik
Šporeti na plin odgovorni su za smrt gotovo 40.000 osoba u Evropi godišnje. Zaključak je proizašao iz studije koja se radila u domaćinstvima širom Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.
Problem je, kako prenosi „The Guardian“, u zagađivačima koji utječu na to da je broj smrtnih slučajeva dvostruko veći od broja poginulih u automobilskim nesrećama.
Skraćuje život za 2 godine
Šporeti na plin ispuštaju štetne gasove koji se povezuju s bolestima srca i pluća, ali stručnjaci upozoravaju kako ljudi nisu dovoljno svjesni te opasnosti. Kako se navodi u studiji, kuhanje na plin skraćuje čovjekov život za gotovo dvije godine. Istraživači navode kako su u obzir uzeli isključivo djelovanje na zdravlje azot-dioksida, dok su izostavljeni podaci za druge gasove, poput ugljen-monoksida i benzena.
„Još 1978. prvi smo put saznali da je zagađenje azot-dioksidom višestruko veće u kuhinjama koje koriste šporet na plin u poređenju s onim električnima, ali tek smo sada mogli da damo konkretne podatke o utjecaju na životni vijek čoveka“, rekla je autorka studije Delgado-Saborit. Prema podacima za EU svako treće domaćinstvo koristi šporet na plin. U Ujedinjenom Kraljevstvu to važi za 54 posto, a u Italiji, Holandiji, Rumuniji i Mađarskoj za više od 60 posto domaćinstava. Ti šporeti izbacuju štetne materije koje izazivaju upale disajnih puteva.
Slična situacija i u Americi
Izvještaj, koji je podržala Evropska klimatska fondacija, temelji se na prošlogodišnjem istraživanju koje je mjerilo kvalitet zraka u domovima kako bi se otkrilo u kojoj mjeri kuhanje na plin povećava zagađenje u zatvorenom prostoru. To je omogućilo naučnicima da utvrde razmjeru unutrašnjeg i spoljnog zagađenje zraka pri kuhanju. Rezultati su u skladu sa studijom rađenom u SAD-u maju, koja je pokazala da plinske i propanske peći uzrokuju do 19 hiljada smrtnih slučajeva svake godine, piše Krstarica.