Ovo svi trebaju znati: Uradite ovo prije prženja ribe i kuća vam neće imati neprijatan miris
Trik koji rješava sve/FreePik
Neprijatan miris poslije prženja ribe može ostati u prostoru i po nekoliko dana. Srećom, postoje provjereni trikovi koji efikasno neutrališu neugodne mirise ribe i sprječavaju njihovo širenje po kući.
Potopite ribu prije pripreme u rastvor od limuna
Prije prženja ili pečenja, ribu potopite u vodu pomiješanu sa sokom od četvrtine limuna. Ova jednostavna mješavina smanjuje jačinu mirisa tokom termičke obrade. Kada nije post, možete koristiti i mlijeko, koje djeluje jednako dobro i omekšava meso.
Jabukovo sirće koje isparava je prirodni neutralizator
Dok pržite ribu, stavite na ploču šporeta malu šerpicu sa vodom i 4–5 kašika jabukovog sirćeta. Dok mješavina lagano isparava, neutrališe neugodne mirise u realnom vremenu i sprječava njihovo zadržavanje u prostoru.
Komad jabuke za upijanje mirisa tokom pečenja
Ako ribu pečete u rerni, u pleh stavite jedan komad jabuke. Tokom pečenja jabuka upija najjače mirise i ostavlja kuću bez neprijatnog zadaha.
Čišćenje radnih površina sirćetom
Nakon pečenja ili prženja ribe, operite sve sudove i prebrišite radne površine u kuhinji sirćetom ili rastvorom sode bikarbone. Na taj način uklanjate ostatke masnoće koji podstiču zadržavanje mirisa.
Uklonite miris iz cijele kuće
Nakon što završite sa pripremom obroka, u šerpu sipajte vodu, dodajte nekoliko kolutova limuna, lovorov list i malo cimeta. Ostavite da lagano vri 10 minuta. Para sa ovim sastojcima brzo neutrališe miris ribe i ostavlja prijatan miris u cijelom domu, piše Superžena.