Opasnost u kuhinji: Predmet koji svakodnevno koristite može skrivati ešerihiju i salmonelu

Obratite pažnju/Free Pik

Obratite pažnju na ovaj predmet/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za mnoge je daska za rezanje samo još jedan kuhinjski pribor, i dok većina ljudi razmišlja da li da izabere drvenu ili plastičnu, rijetko ko se zapita koliko ova površina može postati leglo bakterija ako se ne održava i ne skladišti pravilno.

Daska za rezanje je jedna od najčešće korištenih, ali i najrjeđe pravilno održavanih površina u kuhinji. Vremenom na njoj nastaju sitne ogrebotine i pukotine, koje postaju idealna mjesta za razmnožavanje bakterija ako se o njima ne vodi računa. Ona je stalno u kontaktu sa sirovim mesom, povrćem i drugim namirnicama, pa pravilno čišćenje i odlaganje ne samo da produžava vijek daske, već je i ključno za održavanje higijenskog i sigurnog kuhinjskog okruženja.

Plastika ili drvo?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Plastične daske dugo su bile popularan izbor jer se mogu prati u mašini za sudove, djeluju manje “upijajuće” i naizgled su jednostavne za održavanje. Međutim, istina je drugačija, naročito kod jeftinijih modela, koje se brzo ogrebu, a u tim ogrebotinama ostaju čestice hrane i bakterije koje se teško uklanjaju, čak i vrućom vodom.

Drvene daske, iako mnogi misle da su nehigijenske, imaju svoje prednosti. Istraživanja pokazuju da određene vrste drveta, poput javora ili bukve, imaju prirodna antibakterijska svojstva. Drvo može upiti nešto tečnosti, ali bakterije se u njemu ne razmnožavaju lako kao na plastici. Ključno je da se pravilno suši i da se ne drži dugo u vodi.

Bez obzira na materijal, daska postaje rizična kada je duboko izgrebana, popucala ili promijenila boju i miris. Takve površine zadržavaju ostatke sirove hrane, posebno mesa, što omogućava razvoj opasnih bakterija poput Salmonelle i E. coli. Posebno je rizično koristiti istu dasku za meso i povrće bez temeljitog pranja između.

Stručnjaci preporučuju da u kuhinji imate najmanje dvije daske: jednu za meso i ribu, a drugu za hljeb, voće i povrće. Nakon svake upotrebe potrebno je oprati ih vrućom vodom i deterdžentom, dobro osušiti i povremeno dezinfikovati, na primjer limunom, octom, solju ili sodom bikarbonom.

Daska za rezanje može djelovati bezazleno, ali često je nevidljivi izvor kontaminacije u kuhinji. Nije ključno od kog je materijala, već koliko je redovno čistimo, sušimo i kada je potrebno zamijenimo. Ako vaša daska izgleda istrošeno, izgrebano ili neprijatno miriše, obavezno je zamijenite novom.